Zemljotres u Indoneziji odnio 97 života

indonezija-zemljotres333

Vojni zapovjednik u indonezijskoj pokrajini Aceh saopćio je da je broj poginulih u današnjem potresu porastao na 97 dok spasioci izvukli još tijela pod ruševinama.

General major Tatang Sulaiman izjavio je u televizijskom intervjuu emitovanom uživo da su četiri osobe izvučene žive ispod ruševina te da bi još četiri osobe ostale zarobljene pod ruševinama. Nije mogao reći da li su one još žive ili ne.

– Nadajmo se da ćemo biti u stanju da dovršimo evakuaciju do zalaska sunca – kazao je Tatang, prenosi AP.

Kineska novinska agencija Xinhua javila je, također se pozivajući na Tatanga, da je uz 97 poginulih povrijeđeno više od 600 ljudi.

U potresu jačine 6,4 stepeni po Richterovoj skali povrijeđeno je 613 ljudi i oštećeno je više od 200 kuća, prodavnica, škola, džamija i ostalih zgrada, saopćila je Heni Nurmani, glasnogovornica ureda za štampu pokrajinske agencije za bavljenje prirodnim katastrofama, za Xinhuu putem telefona.

Većina žrtava i povrijeđenih pronađeni su u oblasti Pidie Jaya, kazala je.

Operacije potrage i spašavanja su u toku i u njima učestvuju vojnici, policajci, pripadnici lokalne agencije za bavljenje prirodnim katastrofama i dobrovoljci, rekao je general Tatang.

Potres se desio u 5,13 sati po lokalnom vremenu, s epicentrom na sjeveroistoku oblasti Pidie Jaya na dubini od 10 kilometara, saopćio je zvaničnik agencije za meteorologiju i geofiziku za Xinhuu.