Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

okupirani grad

Žena dok su Putina snimali u Mariupolju: “Ovo je laž, sve je samo predstava”

Iz mora izvučen automobil nakon tragedije u trajektnoj luci Prapratno
20.03.2023., Prapratno - Iz mora je izvucen osobni automobil koji je sletio u more dok su u njemu bile cetiri osobe. Tri osobe su spasene dok je jedna zenska osoba preminula. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Na istoj snimci stanarka opisuje obližnji stambeni blok kao “komadić raja”, na što Putin odgovara da ga planiraju proširiti

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je iznenada posjetio okupirani ukrajinski grad Mariupolj, samo nekoliko dana nakon što je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za njegovo hapšenje.

Na videu koji prikazuje Putina kako se sastaje s lokalnim stanovništvom, koji su podijelili ruski državni mediji, može se čuti kako osoba u pozadini viče: “Ovo je laž, ovo je samo predstava.” Putinova pratnja brzo je reagirala i pokušala pronaći osobu koja je vikala, piše CNN.

Na istoj snimci stanarka opisuje obližnji stambeni blok kao “komadić raja”, na što Putin odgovara da ga planiraju proširiti.

“Vidjeli smo te toliko puta na televiziji”, rekao je jedan od stanara, na što mu je Putin odgovorio: “Moramo se početi bolje upoznavati.”

U Mariupolju su se odvijale neke od najžešćih borbi u ratu, a često se koristi u propagandne svrhe otkako ga je Moskva zauzela prošle godine.

Satelitske slike od prošlog maja pokazale su opsežna iskapanja i čišćenje ruševina oko grada, uključujući bombardirano pozorište u Mariupolju. U mjesecima koji su uslijedili ruski državni mediji objavili su snimke obnovljenih područja, a Putin je objavio da će obnoviti cijeli grad.

Izvještaji o planiranim suđenjima kružili su prošlog augusta nakon što su ruski mediji objavili slike kaveza u filharmonijskoj dvorani u Mariupolju, koji su očito bili namijenjeni ukrajinskim ratnim zarobljenicima iz željezare Azovstal, prenosi Index.