Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj u Srbiji

“Žena mu se porađala u snijegu, a niko nije htio da stane”

porod srb

Kada sam otvorio prozor i pitao čovjeka da li mu nešto treba

– Čovjek je nasred ulice tražio pomoć, a svi su ga obilazili. Kada sam ga pitao šta se dešava, pokazao mi je rukom na ženu koja je ležala u snijegu i rekao da se porađa, opisuje dramu na Bežanijskoj kosi Stefan Savić, zahvaljujući kome su majka i beba spašeni.

Merdita Ramadanović (34) krenula je kroz mećavu i snježne smetove prije sedam dana sa suprugom ka bolnici da bi na svijet donijela osmo dijete. Međutim, nemilosrdni vremenski uslovi i kolaps u saobraćaju učinili su da ovaj “snježni porođaj” zapamti cijela Srbija.

– Vraćao sam se sa posla oko 16 sati, kada sam kod Kvantaške pijace na Bežanijskoj kosi ugledao nasred ulice čovjeka kojeg kolona automobila obilazi kao da je drvo – počinje priču za Blic Stefan Savić, komandir Kazneno-popravnog zavoda.

U to vrijeme je na ulici bila tolika gužva, kaže on, da je ispred njega bilo najmanje stotinu automobila, pa ipak niko nije htio da stane čovjeku u nevolji.

– Kada sam otvorio prozor i pitao čovjeka da li mu nešto treba, pokazao mi je rukom na ženu koja je ležala pored puta i rekao da se porađa. Žena je u tom trenutku već krvarila u snijegu – nastavlja Savić.

Ubrzo je stao još jedan mladić, pa su ženu zajedno smjestili na zadnje sjedište automobila.

– Suprug joj je brzo pocijepao pantalone i donji veš i nakon samo par minuta začuo se plač bebe. To je bio nevjerovatan trenutak. Oboje su plakali, a čovjek je kukajući tražio način da mi se oduži – priča Savić.

Kako su i žena i beba bile u opasnosti, a gužva na ulici velika, Savić je dao sve od sebe da što prije stignu do KBC Bežanijska kosa. Umalo se nisu, ilustruje on dramu, nisu i sudarili na raskrsnici.

– Kada smo stigli do bolnice, sirenom sam alarmirao osoblje, ušao sam i vikao: “Hitno!”, “Pomoć!”… Prišao je jedan ljekar i pitao šta se dešava. Kada sam mu rekao da se žena porodila, upitao je gdje je beba, na šta sam ga odveo do automobila i pokazao novorođenče uvijeno u trenerku – opisuje on nesvakidašnje iskustvo.

Da su njegova reakcija i brzina bili presudni za živote majke i bebe pokazuje i činjenica da je pupčana vrpca novorođenčetu bila obmotana oko vrata, a da je žena poplavila u licu. Munjevito su reagovali i medicinari iz KBC Bežanijska kosa.

– Ljekari i sestre su se brzo sjurili oko automobila i sve je bilo riješeno za samo nekoliko minuta. Tada me je otac novorođenčeta upitao: “Kume, kako se zoveš?”. Kada sam odgovorio da sam Stefan, rekao je da će se malecka zvati Stefanija – zaključuje Stefan Savić priču uz osmijeh, piše Blic.