Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žene u crnom: Srbija jedina u regionu ne priznaje ratni zločin silovanja

zene u crnom

Koordinatorka Žena u crnom Staša Zajović izjavila je danas da je Srbija jedina zemlja u regionu u kojoj se ne priznaje ratni zločin silovanja, iako je u obavezi to da uradi.

“Srbija je možda jedina u regionu u kojoj se ne priznaje ratni zločin silovanja, a što je obavezna prema mnogobrojnim međunarodnim obavezama”, rekla je Zajović novinarima na Trgu republike u Beogradu gdje je održana mirovna akcija povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobima, 19. juna.

Ona je navela i da je ratni zločin silovanja bio “unormalizovan vid ratne strategije i da je telo žena je bilo pretvoreno u ratno polje koje je bilo, a danas je izloženo svim zloupotrebama u političke svrhe”.

“Veoma mali broj počinitelja je kažnjen za ovo krivično djelo”, rekla je Zajović.
Prema njenim riječima, država nikada nije uslišila njihove zahtjeve da se sankcioniše i kažnjava genocid, zločini protiv čovječnosti, kao i seksualni zločini.

Predstavnice Žena u crnom, Autonomnog ženskog centra i Fonda za humanitarno pravo držale su transparente “Žene protiv prisilne sterilizacije”, “Žene protiv silovanja”, “Stop silovanju u ratu”, “Pamtimo žene silovane u ratovima”, kao i natpise koliko je žena silovano u ratovima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kuvajtu, Vijetnamu i Njemačkoj.

Skup su obezbjeđivale jake policijske snage, a nekoliko predstavnika Srpskog sabora Zavetnici slikalo je skup mobilnim telefonima.