Žene žrtve porodičnog nasilja u Rusiji plaćaju kazne

Ruski aktivisti bore se protiv zakona koji obavezuje žene žrtve porodičnog nasilja da plaćaju kazne dodijeljene njihovim muževima počiniteljima nasilja, piše Guardian.

Kontroverzni amandman ruskog zakona dekriminalizirao je neke oblike porodičnog nasilja u februaru, pa sada nasilje nad bračnim partnerom ili djetetom i nanošenje lakših tjelesnih povreda – modrica i krvarenja, ali ne i slomljenih kostiju, kažnjivo je sa 15 dana zatvora ili 30,000 rubalja, odnosno oko 850 konvertibilnih maraka, ako se ne dogode više od jednom godišnje.

Prethodno, ovaj prekršaj bio je kažnjavan sa maksimalnom kaznom od dvije godine zatvora.

Marina Pisklakova-Parker, članica NGO-a Anna Centre koji se bori protiv porodičnog nasilja, upozorila je na status žena koji se pogoršao otkad je zakon izmijenjen.

“Sada još manje žena prijavljuje nasilje i traži pomoć. Žene su prisiljene platiti kaznu koju dobiju njihovi muževi zbog nasilja nad njima, jer novac dolazi iz zajedničkih računa,” kazala je Pisklakova-Parker.

Istraživanje ruskog portala domesticviolence.ru pokazuje kako više od 16 miliona Ruskinja godišnje bude žrtva porodičnog nasilja, a samo 10% to i prijavi policiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije procjenjuje da u porodičnom nasilju strada 14,000 žena godišnje, jedna smrtonosna žrtva svakih 40 minuta.