Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žensko savjetodavno vijeće OIC-a osuđuje Trumpovu odluku o Jerusalemu

al-aqsa

Kao žene muslimanskog svijeta, osuđujemo izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Al-Qudsa kao prijestonice Izraela, navodi se u reakciji Ženskog savjetodavnog vijeća Organizacije islamske saradnje (OIC) na američku odluku o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela, saopćila je ambasada Republike Turske u BiH.

U saopćenju se navodi da takva odluka predstavlja neodgovoran i nepromišljen čin protiv savjesti koji krši međunarodno pravo, te da ona nema istorijske, političke, humanitarne ili diplomatske osnove. Dodaje se da je to nepromišljeni izazov ne samo za muslimanski svijet nego i za kompletno čovječanstvo i Ujedinjene nacije.

– Palestinski narod, posebno palestinske žene i djeca, koji su se borili za svoja prava i pravdu pod godinama okupacije i represije, nije usamljen. Al-Quds – prva kibla islama i sjedište našeg svetog mesdžida, Haram al-Sharifa – predstavlja zajedničku vrijednost za sve muslimane. Štaviše, Al-Quds kao grad poslanika, simbol je jedinstva i koegzistencije kompletnog čovječanstva – navodi se u saopćenju.

– Tražimo od vlade Sjedinjenih Država da odmah povuče svoju provokativnu odluku i da pokaže dužno poštovanje ka multikulturnom identitetu i istorijskom statusu Al-Qudsa – saopćeno je iz Ženskog savjetodavnog vijeća OIC-a.