Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žestoka rasprava i optužbe između Macrona i Le Pen

macron le pen

Tokom žestoke televizijske debate kandidat za predsjednika Francuske nezavisni centrista Emanuel Macron optužio je svoju protivkandidakinju, predstavnicu krajnje desnice Marin Le Pen, da laže.

Macron je upozorio da bi ona odvela Francusku u građanski rat i dala islamskim ekstremistima ono što žele time što bi prekršila prava muslimanskih građana.

S druge strane, Le Pen je optužila Macrona da je blag prema islamskom ekstremizmu i nazvala ga kandidatom elite.

“Moramo iskorjeniti islamsku ideologiju”, poručila je Le Pen.

Ona je obećala da će ukinuti fundmentalističku federaciju, povezanu sa Muslimanskim bratstvom, koja je poznata kao Unija islamskih organizacija u Francuskoj tvrdeći da ona podržava Macrona, prenio je AP.

Le Pen je predložila niz mjera kako bi se spriječio eventualni novi terorističkim napad u Francuskoj, uključujući protjerivanje svih stranaca koji imaju policijski dosije i ukidanje francuskog državljanstva osobama koje imaju još jedno državljanstvo.

Ona je Macrona optužila da “čeka napad” umjesto da preduzme proaktivne mjere.

Macron (39) je rekao da je strategija Le Pen da priča mnogo laži, a da ništa ne predlaže.

On je dodao da je 48-ogodišnja Le Pen “nasljednik sistema koji se procvjetao podstaknut višedecenijskim bijesom francuskog naroda”, prenio je AFP.

“Igrate se strahom”, dodao je Macron.

S druge strane, liderka stranke Nacionalni front nazvala je Macrona “miljenikom sistema”.

Le Pen, koja prema anketama zaostaje za Macronom, rekla je da njen rival predstavlja “nekontrolisanu globalizaciju”.

Ankete pokazuju da Macron održava sigurno vodstvo od 59 odsto glasova, ali i da mu je Le Pen, koja uživa naklonost 41 posto birača, sve više za petama.