Žitelji glavnog grada Islamske države ustali protiv terorista!

People react next to dead bodies as they stand at the back of a truck near a site hit by what activists say was an air raid from forces loyal to Syria's President Assad in Raqqa

Sirijske su vlasti izvijestile u subotu da se u glavnom gradu tzv. Islamske države, Raki, dogodio ustanak lokalnih civila protiv ISIL-a. Navodno su grupe građanskog otpora zauzele čak pet četvrti tog grada koji je prije rata imao malo manje od 200 hiljada stanovnika.

Civili su navodno zauzeli pet četvrti nad kojima se vijori službena sirijska zastava, zastava Sirijske Arapske Republike. Tvrde tako barem sirijske vlasti u Damasku, no njihove je navode nemoguće provjeriti iz neovisnih izvora. Nema nikakvih fotografija ni snimki bilo kakvih sukoba u Raki.

Jednako je tako nemoguće potvrditi i vijesti o tome da je u glavnome gradu Islamske države došlo do sukoba između domaćih i stranih ISIL-ovih boraca.

Rebel fighters from 'Jaysh al-Sunna' gather for a change of guards in Tel Mamo village, in the southern countryside of Aleppo, Syria

U Raki, naime, kao ni na cijelom teritoriju koji kontroliše tzv. Islamska država, ne postoje nikakvi mediji, već su sve vijesti svedene na internetsku komunikaciju s nekolicinom hrabrih pojedinaca koji objavljuju informacije unatoč tome što su posljedice po one koji to čine, a otkrije ih se, stravične, piše portal AMN.

Vlada u Damasku navodno ipak održava kontakte s plemenima u Raki jer stanovnicima i dalje isplaćuje mirovine, što je njihov jedini izvor prihoda kojim mogu nabavljati potrepštine.