Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Zla porodična kob: Ena Kadić je jednom izbjegla sigurnu smrt, ali njezin djed nije

23/10/2015

Tragično stradala Biščanka Ena Kadić, mis Austrije 2013. godine, koja će biti sahranjena u subotu u Innsbrucku, nekoliko puta se u svojih 26 godina nalazila u životnoj opasnosti.

Prije svega kao četverogodišnja djevojčica kada se u Bosanskoj Otoci, gdje je živjela sa ocem Erminom, našla u okruženju jakih snaga Vojske RS-a. Tada je uz pomoć UNPROFOR-a, preko Velike Kladuše i Zagreba, prebačena u Austriju kod majke Merime koja je radila u jednoj građevinskoj firmi kao građevinski tehničar.

Enin otac, koji je tokom rata bio pripadnik 511. slavne brdske brigade koja je djelovala u sklopu Petog korpusa Armije BiH, odluku o evakuaciji kćerke donio je nakon što mu je poginuo brat. Sa jedanaest godina Ena će se ponovo naći u opasnosti. I to na skijanju u Austriji kada se našla na oštrom ledenjaku s kojeg se teškom mukom spustila. Nakon toga Ena nikada više nije stala na skije.

Rođena je 6. oktobra 1989. godine u Bihaću i po rođenju dobila ime Enisa. Međutim, roditelji su odlučili da joj promijene ime u Ena i to po atraktivnoj glumici Eni Begović, na koju ih je podsjećala, piše Slobodna Bosna.

[yuzo_related]

Prelijepa Ena Begović također je nesretnim slučajem poginula prije petnaest godina u Dalmaciji kada je džipom sletjela u provaliju.

Enini nana i djed po po majci Merimi, u Austriju su odselili prije rata u BiH, gdje su našli posao.

Međutim, majčin otac Hasan Kahrić, koji je radio kao željezničar u Austriji, također je nesretnim slučajem stradao. Poginuo je 1988. godine na radnom mjestu.

Nana Arifa u toj mjeri je bila vezana sa Enu da joj je kupila stan u kojem su zajedno živjele.

Podsjetimo, Ena je poginula nakon što je pala u provaliju u blizini platforme za osmatranje okoline na brdu Bergizel, u Tirolu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.