Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zloglasni RAF se vratio i zabrinuo Nijemce

RAF

Pripadnici lijevičarske terorističke organizacije Frakcija Crvene armije (RAF), koja je bila najaktivnija 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, ponovno su aktivni, saopštili su danas njemački istražni organi.

Prilikom kriminalističke obrade izvedene nakon napada na jedno blindirano vozilo za prijevoz novca prošlog ljeta na sjeveru Njemačke, pronađen je DNK troje terorista RAF-a za kojima se traga već godinama.

Kako javlja javni servis NDR, pozivajući se na sigurnosne krugove, radi se o teroristima Danieli Klette, Ernst-Volkeru Staubu i Burkhardu Garwegu. Njih se, između ostalog, traži zbog bombaškog napada na jedan zatvor u saveznoj pokrajini Hessen 1993.

000_774LS-656x365

Tragovi DNK ovog trojca pronađeni su i nakon jednog napada na jedno blindirano vozilo 1999. I tada su, kao i prilikom posljednjeg napada, napadači, kako stoji u izvješću, postupili „izuzetno brutalno“ te su bez upozorenja otvorili vatru na vozilo, ali su pobjegli bez plijena.

Ljevičarska teroristička organizacija Frakcija Crvene armije (RAF) razvila se sedemdesetih godina prošlog stoljeća iz studentskih pokreta 1968., a predstavnici prve generacije bili su okupljeni oko Ulrike Meinhoff i Andreasa Baadera. Prema pisanju njemačkih medija, Rote Armee Faktion odgovorna je za trideset i četiri ubojstva tokom svog postojanja.

RAF je obilježio 1977. godinu, a posebno drugu polovicu te godine, do te mjere da je niz otmica i atentata što su ih izveli njihovi pripadnici nazvan Njemačka jesen. A ovo su njihovi najzapaženiji napadi.

1. Ubistvo glavnog tužitelja Zapadne Njemačke

Sve je počelo 7. aprila 1977. godine kada su ubili glavnog tužitelja Zapadne Njemačke Siegfrieda Bubacka, njegovog vozača i sudskog činovnika koji su bili s Bubackom u vozilu. Buback je proveo Drugi svjetski rat u njemačkoj vojsci, a bio je i član Nacističke stranke.

2. Pokušaj otmice i ubistvo bankara

U julu 1977. godine, pripadnici RAF-a pokušali su oteti bankara Jurgena Ponta. Nakon neuspjelog pokušaja otmice Ponto je ustrijeljen pet puta i umro je od zadobivenih rana. U vrijeme smrti bio je na poziciji predsjednika uprave Dresdenske banke.

3. Ubistvo šefa sindikata poslodavaca

Medijski najeksponiranije bilo je ubistvo Hannsa Martina Schleyera, tadašnjeg šefa njemačkog sindikata poslodavaca i bivšeg časnika zloglasnog SS-a.

Schleyera su oteli kako bi natjerali njemačke vlasti na razmjenu: Schleyer za trojicu zatvorenih pripadnika RAF-a. Nakon što je otkriveno da su sva trojica RAF-ovaca pronađena mrtva u zatvoru, ubili su Schleyera.

4. Otmica aviona Lufthanse

Nedugo nakon toga, oteli su avion Lufthanse u suradnji s Frontom za oslobođenje Palestine (PFLP). Avion je sletio u Somaliju, a traženo je puštanje zatočenih pripadnika RAF-a.

Njemačke vlasti nisu htjele ispuniti takve zahtjeve pa su pripadnici specijalaca iz jedinice GSG 9 oslobodili taoce u munjevitom napadu. Trojica pripadnika RAF-a pronađena su mrtva u svojim ćelijama iste večeri. Službenim uzrokom smrti proglašeno je samouobojstvo, ali njihova cimerica u zatvoru Irmgard Moller tvrdila je da kako su zapravo ubijeni.

Manje od mjesec dana kasnije, Moller je pronađena obješena u svojoj ćeliji.

RAF se proglasom sama raspustila 1998., ali se neki njezini članovi još uvijek nalaze na potjernicama zbog nerazjašnjenih napada iz prošlosti. RAF je svoju djelatnost u pravilu financirao pljačkama banaka.