Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zlostavljanje iza rešetaka: Cimeru u ćeliji čupali zube kliještima

zatvor
Ilustracija

Osuđenici G. V. (27) i J. A. (21) naneli su u novosadskom Okružnom zatvoru teške povrede svom cimeru D. S. (31), koga su, kako nezvanično saznaje “Blic”, maltretirali, tukli i čupali mu zube improvizovanim kliještima.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija pri Ministarstvu pravde rečeno nam je da je D. S. taj slučaj prijavio tek nakon što su osumnjičeni za zlostavljanje premješteni u druge zatvorske jedinice.

– Svi akteri ovog incidenta nalazili su se u pritvoru pred početak izvršenja zatvorske kazne. Nakon što je G. V, inače osumnjičen za nasilje u porodici, upućen u Beograd u specijalnu zatvorsku bolnicu radi izvršenja mjere obaveznog liječenja zbog narkomanije, a J. A. premješten u KPZ Valjevo na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od četiri godine zbog razbojništva, oštećeni D. S. je Službi obezbjeđenja prijavio da su ga osumnjičeni fizički povrijedili – objasnili su nadležni iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Prema njihovim riječima, o čitavom slučaju obaviješteni su novosadski Viši sud i Osnovno javno tužilaštvo, koji su pokrenuli istragu protiv G. V. i J. A. zbog sumnje da su teško povrijedili D. S.

– Istraga je u toku i nikakve dalje informacije u vezi s ovim slučajem do njegovog okončanja neće biti saopštene javnosti – rečeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde. Više detalja o ovom incidentu nismo uspeli da dobijemo ni od nadležnih iz pravosuđa.

Kako saznaje „Blic”, povređeni D. S. se osjeća dobro i dalje se nalazi u pritvoru u novosadskom Okružnom zatvoru gde čeka na odsluženje zatvorske kazne zbog razbojništva.

Podsjetimo, novosadski Okružni zatvor je ustanova poluotvorenog tipa, mada po stepenu obezbjeđenja i po izgledu podsjeća na kazneno-popravni zavod zatvorenog ili strogo zatvorenog tipa. U njemu borave kako pritvorenici tako i osuđenici za lakša krivična djela i kažnjenici u prekršajnom postupku.

Upravo zbog toga ovaj zatvor nije poznat po tučama ili drugim težim incidentima među zatvorenicima. Kapacitet odeljenja za pritvor je 164 mjesta, a odjeljenja za izdržavanje kazne 140.