Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski obavještajci

“Znatno su slabiji nego prije”: Kakve će posljedice po rusku vojsku imati agresija na Ukrajinu

rusija uniten tenk tw

Neuspjesi pri strateškom planiranju, ali i provođenju tih planova na terenu, znače da Rusija nije uspjela pretvorit brojčanu nadmoć u odlučnu prednost na ratištu, navode britanski obavještajci

Ruska vojska je zbog agresije na Ukrajinu znatno slabija nego ranije, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u najnovijem izvještaju vojnih obavještajaca.

Odbrambeni budžet Rusije se u periodu od 2005. do 2018. udvostručio, sa značajnim ulaganjima u tehnološke napredne sposobnosti u zraku, na moru i kopnu. Ali modernizacija opreme nije omogućila Rusiji dominaciju u ratu s Ukrajinom, navode Britanci.

Neuspjesi pri strateškom planiranju, ali i provođenju tih planova na terenu, znače da Rusija nije uspjela pretvorit brojčanu nadmoć u odlučnu prednost na ratištu, navode britanski obavještajci.

Ruska vojska sad je značajno slabija, kako materijalno tako i konceptualno, zbog invazije na Ukrajinu, a njezin oporavak će biti značajno usporen zbog sankcija, objavili su Britanci, dodajući kako će to imati “trajan učinak na rusku sposobnost korištenja konvencionalnih vojnih snaga”.