Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žrtva napada u Londonu: Nastradala na putu do škole

aysha334

Nakon policajca Keitha Palmera (48), identificirana je još jedna žrtva napada u Londonu. Riječ je o 43-godišnjoj Ayshi Frade koja je, vjeruje se, krenula pokupiti svoju djecu u školu.

Aysha je inače iz Španije iz grada Betanzosa kod La Corune. Radila je kao učiteljica stranih jezika i majka je dvoje djece. Španski mediji pišu da je Aysha rođena u Velikog Britaniji i da je udata za Portugalca.

– Ovo je veliki gubitak za Betanzos, bila je sjajna osoba – rekao je Andres Hermida, vijećnik iz tog gradića u Galiciji.

Aysha je bila majka djece stare 8 i 11 godina i pretpostavlja se da je upravo išla po njih u školu kada je manijak na Westminster mostu krenuo u svoj ubilački pohod. Predavala je španski u jednom univerzitetu nedaleko od mjesta napada.

Policija je jutros potvrdila da je u napadu bilo četiri žrtve (uključujući napadača) – dvije na mostu po kojem je napadač jurio automobilom i policajac koji je izboden pred parlamentom te napadač.

Stanovnici Londona su u četvrtak ujutro upozoreni da pri odlasku na posao izbjegavaju područje Westminstera jer bi neke ulice još uvijek mogle biti zatvorene.

Četrdesetak osoba je povrijeđeno kada se muškarac u crnom u srijedu poslijepodne zaletio automobilom u mnoštvo na Westminsterskom mostu, preko puta Big Bena, a zatim nožem ubio policajca pokušavajući ući u parlament.

Među povrijeđenima je troje francuskih učenika koji su bili na školskom izletu, dvoje Rumuna, petero Južnokorejaca i Portugalac, objavile su novinske agencije i vlade zemalja kojih su državljani stradali u napadu.

Premijerka Theresa May koja je rekla da je napad djelo “izopačenog” uma, istaknula je nakon krizne sjednice vlade da “nas sile zla neće podijeliti”.

Ovo je najteži napad u Velikoj Britaniji nakon bombaškog napada 7. jula 2005. za koji su odgovornost preuzeli simpatizeri Al Qaede, u kojima je u londonskom gradskom prevozu poginulo 56 ljudi.

“Londončani neće dopustiti da ih terorizam uplaši”, poručio je londonski gradonačelnik Sadiq Khan.