Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zuckerberg u Pekingu razgovarao sa šefom kineske propagande

zuckerberg

Osnivač društvene mreže Facebook Mark Zuckerberg održao je u nedjelju sastanak sa šefom kineske propagande Liu Junshanom u trenutku kada kineske vlasti pojačavaju kontrolu nad svojim cyber prostorom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Liu Yunshan je tokom sastanka sa Zuckerbergom, koji u Pekingu prisustvuje ekonomskom forumu, rekao da se nada da Facebook može podijeliti svoje iskustvo sa kineskim kompanijama kako bi pomogao “da razvoj interneta donese više koristi narodima svih zemalja”.

Kina je pozvala na stvaranje globalnog “sistema upravljanja” internetom i na saradnju među državama kako bi regulisali sistem korištenja usluga interneta, pojačavajući napore za unapređenje kontrola za koje aktivisti tvrde da guše slobodu izražavanja.

Facebook i druge zapadne društvene mreže, uključujući Twitter, zabranjene su u Kini. Zuckerberg već dugo, ali zasad bezuspješno, nastoji navesti kineske lidere da dozvole pristup Facebooku u zemlji sa najvećim brojem internet korisnika kojih je prošle godine bilo 668 miliona.