Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zukorliću ni policija ne smije ništa

zukorlic22

Bivši glavni muftija, a danas narodni poslanik Muamer Zukorlić iz dana u dan dokazuje da je jači od države, inspekcije, suda, policije…, piše beogradski Blic.

“Blic” je došao u posjed nekoliko desetina dokumenata koji, kako tvrde, jasno pokazuju svu nemoć državnih institucija Srbija pred Zukorlićem, koji, između ostalog, bespravno gradi u centru Novog Pazara ne hajući za naloge građevinske inspekcije i sudske odluke. U isto vrijeme, policija ili neće ili ne smije, a čini se da je posrijedi oboje, da pošalje ekipe da omoguće sprovođenje odluka državnih institucija.

Prije deset godina Zukorlić je bukvalno oteo zgradu u strogom centru Novog Pazara. Početkom septembra ove godine Mešihat Islamske zajednice, čiji je predsjednik bivši muftija, započeo je divlju gradnju na zgradi bivše robne kuće “Grmija”, u Ulici Rifata Burdževića 1 u Novom Pazaru, naravno bez ikakve dozvole, ponajmanje građevinske. Riječ je o nadogradnji četiri stuba, postavljanju oplate za spratno stepenište i montiranju drvene konstrukcije na ravnom krovu.

Bahatosti bivšeg muftije pokušala je da se odupre građevinska inspekcija, koja je gotovo svakodnevno nastojala da zatvori gradilište i poruši nelegalnu gradnju. Tako je 4. septembra građevinska inspekcija postavila na objektu znak “zabranjeno gradilište”, ali je to odmah uklonjeno. Podnijete su i dvije krivične prijave protiv Mevludina Dudića, odgovornog lica u Mešihatu Islamske zajednice.

A kao konačan dokaz nemoći države, iako se građevinska inspekcija svakodnevno obraćala policiji za asistenciju u zatvaranju gradilišta, pripadnici MUP-a nijednom se nisu odazvali navodeći najrazličitije razloge.

U jednom od dopisa, 16. septembra ove godine, policija konstatuje:

– Nakon izvršenih bezbjednosnih procjena i konsultacija donijeta je odluka da policijska pomoć neće biti pružena iz razloga bezbjednosti i da će biti pružena kad se steknu adekvatni bezbjednosni uslovi.

Inače, Zukorlić se faktički ne smije u lice samo policiji i inspekciji, već i najvišoj sudskoj instanci u Srbiji – Vrhovnom sudu.

pazar_zukorlic

Sporna zgrada u centru Novog Pazara je prije Drugog svjetskog rata bila sjedište islamskih ustanova. Poslije rata pripala je ugostiteljskom preduzeću “Lipa” i tu je bio hotel “Beograd”. Onda je 1974. “Lipa”, zajedno sa “Grmijom”, tu otvorila robnu kuću. Prije deset godina zgrada je prodata “Unipromu”, ali Zukorlić je samo nekoliko mejseci poslije aukcije ušao i zauzeo objekat.

Od tada, zgrada postaje predmet sudskih procesa, da bi 2010. Vrhovni sud donio odluku da objekat pripada “Unipromu”. Međutim, ni nakon toga Zukorlić nije napustio zgradu, već je u njoj pored Fakulteta za islamske studije otvorio i restorane, kafić i poslovne lokale koje iznajmljuje.

Predstavnici malih akcionara “Uniproma” godinama bezuspješno pokušavaju da vrate imovinu pa su tako prije dvije godine imali sastanak i sa tadašnjim direktorom policije Miloradom Veljovićem. Kako su tada rekli, njihov objekat Islamska zajednica čak ne koristi ni u vjerske svrhe već za biznis.

Na dugačak niz državnih institucija čije odluke ne poštuje Zukorlić je dodao i tamošnji Nacionalni savjet za visoko obrazovanje. Kao reakcija na odluku ovog tijela da uskrati dozvolu njegovom Internacionalnom univerzitetu, uslijedio je Sveopšti sabor Islamske zajednice, sa porukom da je odluka Nacionalnog savjeta “udar na jedan od najvažnijih stubova mira i stabilnosti u ovom dijelu zemlje”.

zukorlic1

Većina Novopazaraca sa kojima je “Blic” razgovarao smatra da Zukorlić ima političku zaleđinu. Kako kažu, odsustvo bilo kakve intervencije poklopilo se sa očiglednim i neskrivenim približavanjem aktuelnoj vlasti. Zukorlić je u međuvremenu kao poslanik postao predsjednik Odbora za obrazovanje.

Rasim Ljajić: Ne vjerujem da će mu iko stati na put

Rasim Ljajić nazvao je Zukorlića huliganom, ali i priznao da država nema snage da se izbori s njim.

– To je čovjek koji otima sve što mu se svidi i pravi lični biznis. Prvo je koristio vjeru kao pokriće i zaštitu, sada politiku. A, ne interesuju ga ni vjera ni politika, već samo lični biznis. Nažalost, ne vjerujem da će mu iko stati na put.

Aida Ćorović: Dokaz da nismo pravna država

NVO aktivistkinja Aida Ćorović rekla je:

“Ako niko ne stane na put ovom siledžijstvu, to je dokaz da nismo ni blizu pravne države i da sve ove priče o otvaranju pogavlja padaju u vodu, pošto se na terenu pokazalo da su obična farsa i čista laž. Ako mu država dozvoli da se i dalje bahati, tužićemo i Srbiju međunarodnim sudovima.”