Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić s predsjednikom Generalne skupštine UN-a: BiH do 2025. “zelena ekonomija”

zvizdic UN

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se u New Yorku sa predsjednikom Generalne skupštine UN-a Mogensom Lykketoftom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zvizdić se zahvalio na uspješnoj organizaciji svečanog potpisivanja historijskog sporazuma o klimi i rekao da je saradnja svih država ključna kako bi se zaustavile izuzetno ozbiljne i destruktivne klimatske promjene koje bi u konačnici dovele do katastrofalnih posljedica. Naglasio je da će uložiti napore kako bi Bosna i Hercegovina što prije ratificirala Sporazum.

Rekao je da se u BiH već provodi Strategija prilagođavanja klimatskim promjenama i niskokarbonskog razvoja, s ciljem da BiH do 2025. godine postane održiva i napredna “zelena ekonomija”.

Zvizdić se zahvalio Ujedinjenim narodima na pruženoj pomoći Bosni i Hercegovini tokom poplava prije dvije godine. Obavijestio je predsjednika Lykketofta o bh. kandidaturi za članstvo u Ekonomsko i socijalno vijeće UN-a i rekao da će se BiH snažno zalagati za ostvarivanje globalnih ciljeva održivog razvoja, ukidanja siromaštva i zaštite planete od uništavanja izazvanog ljudskim faktorom.

zvizdic UN1

Govoreći o Razvojnoj agendi 2030, Zvizdić je rekao da BiH dijeli mišljenje da je smanjenje rizika od prirodnih katastrofa i borba protiv klimatskih promjena važan dio ove agende.

Razgovarano je i o problemima humanitarnih kriza uzrokovanih konfliktima, siromaštvom, klimatskim promjenama i prirodnim katastrofama. U rješavanju ovih problema sagovornici su istaknuli značaj organiziranja prvog Svjetskog humanitarnog samita u organizaciji UN-a idućeg mjeseca u Istanbulu.

Zvizdić je rekao da BiH na najbolji način doprinosi sigurnosti i stabilnosti u svijetu šaljući policajce i vojna lica u mirovne misije UN-a. Naglasio je da trenutno oko 40 policijskih oficira iz BiH angažovano u mirovnim misijama u Južnom Sudanu, na Kipru, u Liberiji, Somaliji i Afganistanu.

Poručio je i da će BiH nastaviti sa ovim aktivnostima i izrazio očekivanje da BiH bude značajnije zastupljena unutar rukovodećeg osoblja UN-a. Sastanku su prisustvovali ambassador BiH u SAD Haris Hrle i šef Misije BiH u OUN Miloš Vukašinović.