Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvukovi iz crne kutije ruskog aviona začudili istražitelje

avion

Ruski istražitelji potvrdili su da su obje crne kutije s Airbusa koji se srušio na Sinaju pronađene u dobrom stanju, prenosi britanski Telegraph.

Ruska agencija Interfax prenosi da je komunikacija između posade i kontrole leta bila rutinska do četiri minute prije nego što je avion nestao s radara. Nisu spomenuli ništa neobičnog tokom leta, kao nepoznate objekte u blizi aviona i sl.

avion pad nesreca

Ali, kažu da su se u samom trenutku prije nego što je avion nestao s radara u kokpitu čuli “neobični zvukovi”. Sudeći po snimku, što god da se dogodilo bilo je stvar trenutka te posada nije imala vremena poslati poziv u pomoć.

Inače, crna kutija su zapravo dvije “kutije” koje snimaju zvukove iz kokpita te podatke o letu. Svaka je teška oko 10 kilograma, veličine je kutije za cipele te je napravljena od aluminija. U stanju je podnijeti snažne udarce, vatru i veliki pritisak – u originalu su bile crne, ali su danas narančaste boje kako bi ih se lakše pronašlo.

Osim zvukova sa kutije, novo u razvoju događaja je i izjava egipatskog predsjednika Abdela Fataha al Sisija koji je odbacio mogućnost da su avion srušili borci ISIS-a nazivajući to propagandom. Tu teoriju naizgled odbacuje i satelitska snimka na kojoj se vidi da projektil ili raketa nisu srušili avion, ali se vidio snažni bljesak koji bi mogao indicirati da je riječ o eksploziji spremnika s gorivom ili čak bombi.

[yuzo_related]

Ruska agencija Tass prenosi da su na mjestu pada zrakoplova pronađeni nepoznati elementi koji nisu dio zrakoplova i koji su odmah poslani na analizu. To ne treba odmah uzimati kao dokaz o bombi, budući da je potencijalno riječ o ličnim stvarima putnika.

Podsjećamo, Airbus A321 na letu 9268, koji je prevozio ruske turiste iz egipatskog Šarm el-Šeika u Sankt Peterburg, srušio se u subotu ujutro 30 minuta nakon polijetanja na sjeveru Sinajskog poluotoka, stotinjak kilometara južno od grada Al Ariša.

U avionu je bilo 217 putnika i sedam članova posade i niko nije preživio nesreću.