Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naselje stup

Greška projektanata: Poništen tender za izgradnju osnovne škole u Sarajevu

Izvor: Žurnal

Zbog “naknadno utvrđenih nedostataka u predmjeru radova zbog propusta projektanta” Općina Ilidža poništila je tender za nabavku usluga izvođenja radova na izgradnji osnovne škole Stup. Projektant je bio IPSA Institut kojeg je Općina Ilidža angažovala preko UNDP-a

“Na osnovu jednog od postavljenih pitanja od strane potencijalnog ponuđača u vezi izrade geotehničke izvedbene studije misije G31, utvrđeno je i da je projektant propustio da uradi Elaborat o izvršenim geološkim radovim, Glavni geotehnički projekat, kao i da je uz misiju G21 potrebno je provesti i misiju G23 ili reviziju geotehničkog projekta. Za izradu navedene dokumentacije potreban je duži vremenski period kako bi se otklonili formali i tehnički nedostaci”, naveli su iz Općine Ilidža u razlozima za poništenje nabavke usluga izgradnje osnovne škole na Stupu.

Iz Općine Ilidža su naveli da bi nastavak postupka sa ovoliko učinjenih i objavljenih izmjena tenderske dokumentacije, kao i naknadno utvrđenih nedostataka u predmjeru radova zbog propusta projektanta, moglo dovesti do otežanog pripremanja ponuda s obzirom na veliki broj nejasnoća, piše Žurnal.

Trakavica koja traje godinama

Podsjetimo, godinama traje trakavica oko izgradnje prijeko potrebne osnovne škole na Stupu. Prvobitno je to bilo jedno od predizbornih obećanja bivšeg načelnika Općine Ilidža Senaida Memića. Kako obećanje za vrijeme njegovog mandata nije ispunjeno, i nova vlast na Ilidži obećala je isto.

Krajem januara Općina Ilidža raspisala je tender za nabavku usluga izvođenja radova na izgradnji Osnovne škole Stup. Procijenjena vrijednost nabavke 17.094.017 KM bez PDV-a.

Ubrzo nakon objavljenog tendera počela su da pristižu pitanja potencijalnih ponuđača.

“Veći broj potencijalnih ponuđača je postavio pitanja u vezi predmjera radova iz priloga tenderske dokumentacije. Na osnovu postavljenih pitanja i zahtjeva za pojašnjenjem u vezi predmjera radova iz tenderske dokumentacije, ugovorni organ je izvršio 8 (osam) izmjena tenderske dokumentacije. Određene izmjene imale su za posljedicu brisanje određenog broja stavki iz predmjera radova kao i preformulaciju opisa većeg broja stavki”, naveli su iz Općine Ilidža.

Nakon brojnih izmjena tenderske dokumentacije iz Općine Ilidža, krajem marta, odlučili su da ponište tender. U obrazloženju poništenja tendera naveli su da je to zbog “naknadno utvrđenih nedostataka u predmjeru radova zbog propusta projektanta”.

Podsjetimo Općina Ilidža nije raspisivala tender za nabavku izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju osnovne škole na lokalitetu Stup. Taj posao prepustili su UNDP-u. Tako je UNDP polovinom 2022. godine raspisao tender za nabavku usluga izrade projektne dokumentacije i nadzora projektantom za osnovnu školu Stup II Općina Ilidža.

Na zvaničnoj stranici IPSA Instituta navedeno je da je glavni i izvedbeni projekt za izgradnju 11. Osnovne škole, naselje Stup II radila upravo ova firma.

“IPSA INSTITUT je za ugovorni organ Općinu Ilidža, u koordinaciji UNDP BiH realizovao izradu usluge “Glavni i Izvedbeni projekat za izgradnju 11. Osnovne škole, naselje Stup II, Općina Ilidža”. Gore nevedene usluge su pružane u periodu 2022-2023. Godina”, naveli su iz IPSA Instituta.

Navodi IPSA Instituta

Osim toga, na zvaničnoj stranici IPSA Instituta navedeno je da je Glavnim i izvedbenim projektima razrađeno je rješenje svih faza za izgradnju objekta 11. Osnovne škole, naselje Stup II, Općina Ilidža.

“Projekti uključuju rješenje objekta osnovne škole sa sportskom dvoranom, podzemnom garažom i skloništem osnovne namjene, koje se u mirnodopskom periodu koristi kao fitness centar, kao i tretiranje vanjskog uređenja, parking površina sa pristunom saobraćajnicom i komunalnom infrastrukturom u granicama obuhvata”, navodi se na stranici IPSA Instituta.

Pisali smo ranije kako nadležne institucije u Kantonu Sarajevo, da bi izbjegle primjenu Zakona o javnim nabavkama, plaćaju UNDP-u da umjesto njih angažuje izvođače radova.