Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bihać

Inspektori FUP-a jutros upali u Zavod zdravstvenog osiguranja USK-a

pretres bihac fup zzousk

Nedavno je Bajramović smijenjen i preimenovan na poziciju zamjenika direktora, no prije toga je ispunio sve naloge svojih naredbodavaca

Jutrošnja akcija Tužilaštva USK-a i istražitelja Federalne uprave policije, a koja je još u toku, ima za cilj da se prikupe konkretni dokazi o zloupotrebama u Zavodu zdravstvenog osiguranja USK-a.

Kako piše portal Inmedia.ba, ovaj Zavod je imao obavezu provesti postupak javne nabavke, te zaključiti ugovor o pružanju zdravstvenih usluga u 2019. godini. U konkretnom slučaju, riječ o pacijentima koji su ostvarivali pravo na uslugu razbijanja kamenca u bubregu.

Odgovorno lice Zavoda Sanel Bajramović (A SDA) je svojevoljno donio odluku da se pacijenti upućuju na Klinički centar u Sarajevu i Tuzli, piše Inmedia.ba.

Fakture za ovu uslugu su plaćane i do 7.000 KM, plus troškovi prevoza. Istu uslugu Zavod je u 2017. i 2018. godini plaćao 2.000 KM.

Interesantna je i činjenica da je tada v.d. direktora Bajramović pod pritiskom proveo postupak javnih nabavki za ovu uslugu. Na javni poziv su se javila tri ispravna ponuđača. Najbolju i najpovoljniju ponudu, koju je dostavila firma Urostone, Bajramović je, prema istom izvoru, prikrio i odbio, te svojevoljno upućivao pacijente na najskuplju “Centar za srce” u Tuzli. Da apsurd bude veći ova se zdravstvena ustanova uopće nije javila na taj javni poziv.

Posrednik u ovom poslu, kako piše Inmedia, bio je Rifet Hozanović, lider i osnivač A SDA i bivši direktor Merhameta. On je bio domaćin poslovnog iftara u Kostelskom buku na kome su bili predstavnici ovog centra.

Odmah nakon spomenutog iftara, već sutradan, direktor Bajramović je potpisao sporni ugovor.

Nedavno je Bajramović smijenjen i preimenovan na poziciju zamjenika direktora, no prije toga je ispunio sve naloge svojih naredbodavaca.