Ivanić: Bez evropske perspektive stajaćemo u mjestu

konferencija – banja luka 3

Mladen Ivanić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine otvorio je danas u Banjaluci međunarodnu ministarsku konferenciju “Zapadni Balkan i članstvo u EU: jača regionalna saradnja s ciljem bržeg procesa evropskih integracija”, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine u Kulturnom centru “Banski dvor” u Banjaluci a odvijaće se u dvije sesije. Prva sesija posvećena ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija, počela je u 12 časova njoj učestvuje Cristian Dan Preda, član Evropskog parlamenta i izvjestilac za BiH, Mladen Bosić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nikola Lovrinović, predsjednik Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS i Edin Mušić, predsjednik Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH na početku konferencije izrazio je zadovoljstvo što su se okupili učesnici konferencije kako bi razgovarali o najvažnijem cilju zemalja Zapadnog Balkana, kako bi razmijenili mišljenja i iskustva. On je pozdravio uspjeh Srbije i Crne Gore kao zemalja koje “vode” na putu kao EU, a čija iskustva će mnogo značiti ostalim zemljama.

Mladen Ivanić, član predsjedništva BiH rekao je da je za ovu zemlju evropski put jedan od najvažnijih preduslova za dugoročnu stabilnost.

“Bez evropske perspektive nastavićemo da se koprcamo u međusobnim sukobima, stajaćemo u mjestu dok će svi drugi da se razvijaju”, rekao je Ivanić i dodao da je evropski put preduslov mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja BiH.

Dodao je i da su zemlje EU u posljednjih godinu dana pokazale i dokazale svoju čvrstu opredijeljenost i podršku BiH, ali da je posebno značajna podrška zemalja iz regiona.

“Naša želja je da se odnosi u regionu poprave jer najveću korist od toga ćemo imati mi u BiH”, kazao je Ivanić.

Prema njegovim riječima u BiH se pokazalo i da su uprkos političkom ambijentu koji nije toliko dobar moguće postići kompromise, što se pokazalo pri odgovorima na Upitnik Evropske komisije.

U okviru druge ministarske sesije koja počinje u popodnevnim časovima, kako je najavljeno pored Igora Crnatka, ministra inostranih poslova BiH učestvovaće Jadranka Joksimović, ministar evropskih integracija Republike Srbije, Aleksandar Andrija Pejović, ministar evropskih poslova Crne Gore te će se kao specijalni gost učesnicima konferencije obratiti Peter Szijjarto, ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske.