Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz RS-a najavljuju kako neće ispoštovati zakonske odredbe o popisu

popis stanovnistva

Zamjenici direktora Agencije za statistiku imaju različite stavove o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva koji je 2013. godine proveden u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Čestitam direktoru koji je usvojio jedinstveni program koji je u potpunosti u skladu sa zakonima i regulativama Evropske unije, preporukama Međunarodnog monitoring tima. Ovaj program odražava tekst iz međunarodnih preporuka. Bukvalno smo ga ugradili iz naš jedinstveni program”, naglasio je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić.

Pred Agencijom, kako je rekao, slijedi naporan rad te je podsjetio da svi budući procesi BiH prema Evropskoj uniji (EU) imaju svoju podlugu na rezultatima popisa stanovništva.

“Ovo je prvi veliki korak BiH na pristupu prema EU”, zaključio je Fatić.

Kada je riječ o eventalnom potezu Agencije za statistiku Republike Srpske da blokira odnosno onemogući i ne prizna objavu rezultata, Fatić je rekao kako takve poteze ne očekuje.

“Sve drugo bi bilo kršenje zakona i predmet postupka. Možda bi to bio i krivični postupak. Što se tiče opsturkcije, ne vidim mogućnost da to bude. Bilo je pokušaja do danas. To je bilo perfidan način da se odugovlači ovaj proces. Drago mi je da je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić prepoznao svoju odgovornost, ako se dese opstrukcije one neće imati pravnu težinu”, naglasio je Fatić.

Sa druge strane, Miljan Popić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH rekao je kako ne podržava usvojeni jedinstveni program obrade podataka te da će objavom rezultata popisa biti prekršen zakon.

“Ja bih da izrazim neslaganje sa predloženim, usvojenim jedinstvenim programom obrade podataka. Smatram da kroz ovaj način dobijamo netačne podatke i nećemo ispoštovati Zakon o popisu iz 2013. godine. Prekršit ćemo stav u zakonu koji kaže koji su to rezidentni stanovnici. Kroz ovaj način obrade podataka mijenjat ćemo sadržaj popisnica, ostaje mi lično ideja ko će to potpisati, imat ćemo preko 10 posto odstupanja. Odgovorno to tvrdim”, rekao je Popić.

Prema njegovim riječima, nijedan od ranijih zahtjeva Agencije za statistiku Republike Srpske nije primijenjen, niti je uzet u obzir.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić rekao je kako nije donio odluku da uspostavi jedinstven program obrade podataka pod pritiscima iz Evropske unije već pod pritiscima roka.

“Pažljivo pratim šta govore naši prijatelji iz Evrope, ali i domaća javnost. Nisam pod bilo kakvim pritiskom ovo uradio, već pod pritiskom roka, mislim da je bilo krajnje vrijeme za ovaj potez”, rekao je Jukić.