Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz SDA najavili prijavu protiv članova CIK-a

sda-8

Stranka demokratske akcije (SDA) osudila je današnju odluku Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) o skidanju s kandidatske liste za načelnika Općine Stolac Salmira Kaplana, te pojedinih kandidata za Općinsko vijeće Stoca.

SDA odluku naziva sramnom i smatra da se Centralna izborna komisija BiH “umjesto da radi u skladu sa zakonom propisanim obavezama i raspiše nove izbore u Stocu, upustila u donošenje politikantskih odluka”.

– Smatramo da se radi o neprincipijelnoj koaliciji pojedinih članova CIK-a koji su svojim glasovima doveli u pitanje cjelokupni integritet izbornog procesa u Stocu. Svojom odlukom oni su izabrali načelnika Općine Stolac, jer bi nakon njihove odluke ostao samo jedan kandidat. Na ovaj način CIK je sebi, osim uloge suda, dodijelio i ulogu birača – navode iz SDA.

Vjeruju da bi takva odluka, ukoliko ostane na snazi, mogla izazvati vrlo teške političke i druge posljedice. Dodaju da će, kao jedna od stranaka koja je podržala listu kandidata Inicijative za Stolac, iskoristiti sva pravna sredstva da se poništi odluka CIK-a.

– Istovremeno, podnijećemo prijave protiv svih članova CIK-a koji su zloupotrijebili i zloupotrebljavaju svoj položaj – navodi se u saopćenju iz Službe za odnose s javnošću Stranke demokratske akcije.