Vijesti

rok za pregovore

Izetbegović: Prioritet SDA su ministarstva finansija, odbrane, vanjskih poslova

15/03/2019

Izetbegović je danas dodao je da učešće u budućem sazivu Vlade FBiH treba biti u skladu sa učešćem koalicionih partnera u Parlamentu FBiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je večeras u Sarajevu da Stranka od pregovaračkog tima SDA traži da sve pregovore završi do 24. marta, kako bi naredna sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj trebaju biti donesene konačne odluke o koalicijama, bila održana 25. marta.

Na pres-konferenciji održanoj nakon sjednice Predsjedništva SDA Izetbegović je rekao da je potrebno što prije okončati proces pregovaranja imajući u vidu rokove koji su propisani zakonom.

– SDA i partnerske stranke trebaju preuzeti tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda Ostalih u Vijeću ministara. Redoslijed u prioritetu izbora ministarstava za SDA je Ministarstvo finansija, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova. Pitanje aktivacije MAP-a kroz usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana tretirati kao tehničko pitanje koje treba rješavati na nivou nadležnog ministarstva, jer su svi potrebni zakoni, strategije i odluke ranije usvojene – naveo je Izetbegović, čije bi se riječi mogle tumačiti i kao odgovor Draganu Čoviću koji je jučer prilikom govora na istu temu poručio kako će HDZ-e i stranke okupljene oko njega, u raspodjeli vlasti zahtjevati ministarstva finansija, vanjskih poslova i pravde.

Izetbegović je danas dodao je da učešće u budućem sazivu Vlade FBiH treba biti u skladu sa učešćem koalicionih partnera u Parlamentu FBiH, te da je osnovni problem koji treba biti riješen prije formiranja nove Vlade praksa preglasavanja.

Izetbegović je istakao da SDA pozdravlja kompletiranje odgovora na Upitnik Evropske komisije i da očekuju da BiH do novembra ove godine dobije kandidatski status s obzirom da su predajom odgovora na Upitnik ispunjeni svi zvanični zahtjevi EU.

Također, naglasio je da SDA zahtijeva da Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti poduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu.

– Tražimo pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, koje predstavlja stalnu prijetnju miru i stabilnosti. Postrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno je uznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS, a naročito u Višegradu u kojem su u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na BiH u periodu ‘92.-‘95. nad Bošnjacima počinjeni masovni ratni zločini. Razočarani smo odnosom većine parlamentaraca u Domu naroda BiH koji su odbili čak i da raspravljaju o osudi četničkog okupljanja u Višegradu – kazao je Izetbegović.

Dodao je da SDA osuđuje napad na povratnika Azrina Hodžića u Prijedoru i da pozivaju nadležne organe entiteta RS da hitno procesuiraju i sankcioniraju počinioca ovog napada.

– Zastrašujući teroristički napad na džamije u Novom Zelandu, u kojem je ubijeno i ranjeno više desetina nedužnih ljudi, pokazuje monstruoznu i zločinačku prirodu ideologije nasilog ekstremizma i radikalizma. Saosjećajući sa žrtvama i najoštrije osuđujući ovaj teroristički čin, izražavamo posebnu zabrinutost činjenicom da je ovaj teroristički akt bio, pored ostalog, inspirisan četničkom ideologijom i ličnošću ratnog zločinca Radovana Karadžića – naveo je Izetbegović.

Potcrtao je da su u SDA zaprepašteni informacijama koje je iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić o podmetanju dokaza koje je navodno organizovao konzul Republike Hrvatske Ivan Bandić radi kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u Bosni i Hercegovini.

– Najoštrije osuđujući te aktivnosti, SDA traži od pravosudnih institucija i policijskih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti po ovom pitanju. Također, pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi demarš Vladi Republike Hrvatske i zatraži zvaničan stav te zemlje o pitanju protuzakonitih aktivnosti njenog konzula u Tuzli – rekao je Izetbegović.

Istakao je da SDA pozdravlja odluku Parlamenta FBiH o zatvaranju finansijske konstrukcije za izgradnju Bloka 7-450 MW Termoelektrane Tuzla što je neophodno zbog osiguranja stabilnosti energetskog sistema BiH.

Izetbegović je kazao da SDA podržava rad federalnog Ministarstva za pitanja boraca i invalida i predstavnika koordinacije boraca na izradi prijedloga Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica, te da taj zakon treba biti realan, provodiv i finansijski održiv bez daljih opterećenja za privredu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.