Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posljednje u nizu

Japan uvodi nove sankcije Rusiji

Japan i dalje ima udjele u plinskim i naftnim projektima na ruskom ostrvu Sahalin, nakon što su se Shell i Exxon Mobil povukli iz tih projekata

Japan je u petak saopćio da će uvesti sankcije protiv 15 ruskih pojedinaca i devet organizacija, uključujući zvaničnike odbrane i državnog izvoznika oružja Rosoboronexport.

Sankcije, koje uključuju zamrzavanje imovine, posljednja su u nizu mjera Japana nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Japan je sada uveo sankcije protiv 76 pojedinaca, sedam banaka i 12 preduzeća u Rusiji, saopćilo je ministarstvo finansija, prenosi Reuters.

Vlada je u petak imenovala glasnogovornicu ruskog ministarstva vanjskih poslova Mariju Zaharovu i nekoliko proizvođača vojne opreme, uključujući United Aircraft Corp, koja proizvodi borbene avione.

Japan i dalje ima udjele u plinskim i naftnim projektima na ruskom ostrvu Sahalin, nakon što su se Shell i Exxon Mobil povukli iz tih projekata.

Premijer Fumio Kishida nije dao jasne naznake o sudbini japanskog ulaganja u projekte, naglašavajući kako njihov značaj za energetsku sigurnost Tokija tako i njegovu namjeru da ostane u korak sa sankcijama G7 protiv Rusije.

Ruski ambasador u Tokiju rekao je u četvrtak da je jedino logično da se na Sahalinu održavaju “uzajamno korisni” energetski projekti.