Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nacionalni park Kozara

Javne nabavke pod velom tajni, v.d. direktor pod lupom tužilaštva

np kozara (1)

Zloupotreba sistema javnih nabavki, kako tvrde izvori, Nikoletićeva je dokazana vještina

Policijska uprava Prijedor zaprimila je anonimnu prijavu protiv v.d. direktora NP “Kozara“ Božidara Nikoletića i istu je dostavila Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor na ocjenu i postupanje, potvrdili su ovo za Impuls iz MUP-a Republike Srpske i iz tužilaštva. Međunarodni institut za javne nabavke od NP „Kozara“ traži Zapisnik sa otvaranja ponuda za javnu nabavku, piše impulsportal.net.

U drugoj godini korone kada se mnoga turistička mjesta bore da privuku pažnju turista, ljubitelja prirode i svih onih koji bi da uživaju u njenim darovima, Nacionalni park „Kozara“ sve češće privlači pažnju istražnih organa pa i međunarodnih organizacija, koje se interesuju za provođenje sistema javnih nabavki.

Uz sve glasnije negodovanje zaposlenih, ali i svih onih kojima je do budućnosti tog prirodnog rariteta stalo, ovakva situacija je eskalirala od kada je na mjesto v.d. direktora imenovan Božidar Nikoletić.

Imenovanje je, naravno, bilo plod političke kombinatorike u vladajućoj koaliciji, a ovaj vid političke korupcije odavno je normalizovan u javnom mnijenju.

Rezultati su, kako stvari stoje, poražavajući i alarmantni.

Problemi s javnim nabavkama, kako saznajemo, predmet su i anonimne prijave, koja je protiv Nikoletića podnesena Policijskoj upravi u Prijedoru. Iz okružnog javnog tužilaštva u tom gradu nam je potvrđeno da im je policija proslijedila pomenutu prijavu na ocjenu i dalje postupanje.

Prema saznanjima do kojih smo došli Nikoletiću se stavlja na teret to što je od imenovanja na funkciju napravio ne jedan nego niz propusta i nezakonitih radnji, kojima je grubo ugrozio poslovanje ovog nacionalnog parka, ali i egzistenciju u njemu zaposlenih radnika.

Javne nabavke – pod velom tajni

Zloupotreba sistema javnih nabavki, kako tvrde naši izvori, Nikoletićeva je dokazana vještina.

Metod je već provjeren – umjesto da se izvrši izbor najpovoljnije ponude između više ponuđača, nabavke robe ili usluga, postupak javnih nabavki se „cijepa“ na više dijelova. Na taj način se dobija više nabavki manje vrijednosti i omogućava dodjeljivanje posla direktnim sporazumom.

Na ovaj način NP „Kozara“ je između ostalog sklapao direktne sporazume za oglašavanje i reklamiranje s novinskom agencijom SRNA bez konkretnih mjerila kako i na koji način će se vršiti reklamiranje. Ista situacija je i s postavljanjem reklamnih bilborda u Kozarskoj Dubici. Zanimljivo je da je Nikoletić taj posao povjerio firmi „Komunalac“ na čijem čelu je bio do imenovanja na funkciju na kojoj se sada nalazi.

Posebno je interesantan način na koji je provedeno djelimično opremanje info-centra u NP „Kozara“. Prema našim saznanjima, potrebna roba i oprema je prvo kupljena pa je tek onda, nabavka „pokrivena papirima“. Fakture su pisane naknadno, čisto da se ispoštuje forma i da se na kakav takav način opravda potrošeni novac javne ustanove.

Međunarodni institut

Da je stvar sa javnim nabavkama poprimila velike razmjere svjedoči i zahtjev Međunarodnog instituta za javne nabavke za jugoistočnu Evropu koji od NP „Kozara“ traži zapisnik s otvaranja ponuda za javnu nabavku. U zahtjevu za pristup informacijama traži se dokumentacija koja se odnosi na sanitarnu sječu slučajnih užitaka.

Prema odluci Vlade RS, koja je usvojila plan poslovanja Nacionalnog parka „Kozara“ za 2021. godinu, u NP ove godine će moći biti posječeno 6400 kubnih metara drvnih sortimenata, međutim, odlukom direktora, park je sklopio ugovore za oko 11 000 metara kubnih, što je duplo više. Ovakvi ugovori bi mogli dovesti ovu ustanovu u ozbiljnu situaciju koja bi park mogla koštati i novčano. Primjera radi, ako je planom predviđena sječa od 6400 m³, a potražnja prema sklopljenim ugovorima je skoro duplo veća, park bi se mogao naći u situaciji ili da siječe zdrava stabla kako bi se ispoštovali ugovori ili da bude tužen zbog kršenja ugovora, što bi u konačnici dovelo do toga da ustanova nadoknadi štetu u novcu, a što bi išlo iz džepa građana.

Dolaskom na mjesto vršioca dužnosti direktora, Nikoletić je medijima u januaru ove godine izjavio da ništa na planini Kozari više neće moći biti urađeno bez jasne odluke i stava uprave parka. Ipak, većinu odluka donosi sam na štetu i Kozare i ove institucije. Primjer ove tvrdnje su sumnjive donacije i uvođenje nekvalifikovanih izvođača radova u šumu.

Iako nacionalni park, kao javna ustanova i vladina institucija koja se finansira od novca svih građana, nema zakonsko pravo na dodjelu donacija, Nikoletić je ipak donio odluku kojom je izvjesnom Marinku Miletiću donirao jelove trupce u količini od 8 metara kubnih. Prema našim saznanjima, Miletić je potom donaciju u trupcima prodao jednom stovarištu u Omarskoj i na taj način stekao materijalnu dobit. Naš izvor tvrdi da su Miletić i Nikoletić kućni prijatelji te da je Miletić jedan od aktivista nove stranke Darka Banjca čiji je odnedavno član i Nikoletić.

Da li će inspekcija izvršiti uviđaj u ovaj slučaj još je nepoznanica, međutim, republička šumarska inspekcija već utvrđuje slučaj obrušavanja puta na Kozari. Naime, zbog potrebe izgradnje šumskog puta prema banji „Mlječanici”e, koja se javila dolaskom novog direktora, angažovana je firma koja ne posjeduje licencu za ovu vrstu posla. Izvođač radova, firma „Šumil“ iz Kozarske Dubice, koja je poslovala i s dubičkim „Komunalcem“, nekadašnjom firmom Nikoletića, bavi se skroz drugom oblasti rada, što se može i vidjeti na njihovoj web stranici.

Firmi koja se bavi izgradnjom, rekonstrukcijom, adaptacijom i sanacijom građevinskih objekata dodijeljen je posao izvođača šumskih radova na Kozari. Rezultat ovog poduhvata je šteta u šumi i zakrčenje puta.

U pokušaju pravljenja kamenoloma i izvlačenja kamena, s obzirom da nisu kvalifikovani za ovu oblast rada, izvođači radova obrušili su dio puta na Kozari.

Ležarina za auto 90 ili 2367 KM

Da se u NP „Kozara“ dešavaju nelogične i sumnjive radnje dokaz su i računi za ležarinu službenog automobila. Frapantna razlika u cijeni za istu uslugu koštala je park preko dvije hiljade maraka.

Službeni automobil, kojeg je Vlade RS donirala parku, prilikom kvara, nekoliko mjeseci je bio u autoservisu „Grahovac“ iz Prijedora. Nakon servisiranja, popravke i ležarine sve zajedno u konačnici su koštale 600 KM. Usluga servisiranja iznosila je 510 konvertibilnih maraka, a ležarina za tri mjeseca iznosila je 90 konvertibilnih maraka.

Nakon dolaska Nikoletića na funkciju v.d. direktora ležarina za taj isti automobil i isti vremenski period od tri mjeseca, bez popravke i servisiranja, koštala je 2367 KM.

Potom, pomenuti službeni automobil je prodao tom istom servisu. Pitanje se samo nameće da li je Nikoletić imao dogovor s ovom automehaničarskom radnjom, s obzirom na sve navedeno. Sve su prilike da su u pitanju fiktivne fakture što je apsolutno krivično djelo.

Rasprodaja imovine parka nije tu stala. Nikoletić je prodao još dva službena vozila, dok biznis-kartice tih vozila i dalje koristi u privatne svrhe.

Sumnjivih faktura ne manjka, sporni su i računi za čišćenje i održavanje higijene za koje je park inkasirao oko dvije i po hiljade maraka servisu „Delfin“ iz Prijedora. Ovo ne bi bilo ništa neobično da se na fakturi navodi šta i gdje je čišćeno. U parku niko nije zaprimio radove ovog servisa i za njih se saznalo tek nakon dostavljenih računa za plaćanje.

Nacionalni park ili privatna firma

Prema našim saznanjima, Božidar Nikoletić dolaskom na ovu funkciju vladine institucije ponaša se kao da je ovo njegova privatna firma. Uvidom u fakture ovog preduzeća mogu se vidjeti troškovi velikih i čestih reprezentacija u motelu „Bijele vode“ na Mrakovici, takođe, često upražnjava spavanje u tom istom motelu, što je ilegalno s obzirom da tu privilegiju zakonom ima samo ako kao službeno lice boravi van mjesta sjedišta firme.

Direktoru se između ostalog zamjera i zapošljavanje mimo protokola. Tokom šest mjeseci poslovanja prvi čovjek NP „Kozara“ zaposlio je tri osobe mimo javnog konkursa i pravilnika. Jedan od novozaposlenih je i Zoran Lukić iz Kozarske Dubice, koji je zaposlen kao referent plana analize, a kako tvrde naši izvori, bez stučnosti i kompetencija za ovo radno mjesto. Prema njihovim riječima, Lukić je zaposlen stranačkom linijom i bez konkursa. Nedavno je na mjesto pravnika zaposlena još jedna osoba bez vršenja zakonom propisane procedure prilikom zapošljavanja.

Sve ove promjene i štetne odluke za park Nikoletić provodi bez validnog rješenja, s obzirom da mu je istekao i drugi mandat vršioca dužnosti direktora. Kabinet Vlade RS se nije oglasio na naš upit da li će i kada biti raspisan konkurs za imenovanje direktora Nacionalnog parka „Kozara“.

Sudbina parka i njegovih radnika sada je u rukama tužiteljstva.

Na pitanja koja smo uputili Nacionalnom parku Kozara nam je odgovoreno da je naš upit proslijeđen v.d. direktoru. Do izlaska ovog teksta nije nam odgovoreno.

Preko stranaka do fotelje

Funkciju u NP „Kozara“ Nikoletić je dobio po stranačkoj liniji i to je javno izjavio Darko Banjac početkom ove godine.

„On je imenovan i biće u mojoj partiji, to je tačno. Danas treba da registrujem stranku pod nazivom Narodna partija Srpske“, izjavio je ovo Banjac nakon imenovanja Nikoletića od strane Vlade RS kao v.d. direktora Nacionalnog parka „Kozara“. I Nikoletić i Banjac poznati su po mijenjaju stranačkih dresova.

Još u vrijeme SDS-ove „vladavine“ u Kozarskoj Dubici Nikoletić je bio njihov član. Kako su se partije mijenjale s pozicije vlasti tako je to radio i Nikoletić. Preuzimanjem vlasti od SDS–a, DNS u koaliciji sa SNSD-om, Nikoletić prelazi u DNS, zajedno s Darkom Banjcem koji je takođe bio član SDS-a. Prelaskom DNS-a u opoziciju Banjac napušta stranku i najavljuje osnivanje nove stranke. U to vrijeme za direktora Nacionalnog parka „Kozara“ iz Prijedora Vlada Srpske je imenovala Božidara Nikoletića, koji je kadar nove stranke Darka Banjca.

Inače, Nikoletić je na mjesto direktora NP „Kozara“ došao s funkcije direktora dubičke firme „Komunalac“. U to vrijeme je „Komunalac“, na čelu s Nikoletićem, postao čuven po izgradnji stočne pijace u Kozarskoj Dubici, koja je iznosila blizu milion maraka, tačnije 700 000 KM, a čija je gradnja trajala dvije godine, iako je prvobitni rok bio 90 dana. U javnosti se priča da je ovo „najskuplja betonska ograda na svijetu“, jer nikom nije jasno u šta je uložena tolika količina novca u čijoj izgradnji je učestvovala i opština Kozarska Dubica. Izvođač radova je bilo, u tekstu već pomenuto, dubičko preduzeće „Šumil“.