Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jusko s delegacijom EBRD-a: Pozdravljene aktivnosti BiH u oblasti prometa

jusko_ebrd

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko, sa saradnicima, u utorak je razgovarao s delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koju je predvodio direktor za zapadni Balkan Holger Muent.

Na sastanku je konstatiran iskorak koji je Bosna i Hercegovina napravila usvajanjem Okvirne prometne strategije, čime je otvorena mogućnost Bosni i Hercegovini za korištenje sredstava međunarodnih financijskih institucija, uključujući i EBRD.

Fokus razgovora stavljen je na značaj Koridora 5-C, odnosno povezanosti Bosne i Hercegovine sa zemljama u okruženju, značaj implementacije “soft” mjera, procesa digitalizacije, kao i projekt brze ceste Beograd – Sarajevo.

Predstavnici Ministarstva upoznali su delegaciju EBRD-a o aktivnostima u procesu digitalizacije, napominjući da će u narednom periodu biti raspisan međunarodni tender. Također, u kontekstu ispunjavanja “soft” mjera, konstatiran je napredak Bosne i Hercegovine u aktivnostima koje se odnose na pregovore između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima na Koridoru 5-C za željeznički promet.

EBRD je pozdravio aktivnosti koje BiH radi u oblasti promet, a na osnovu kojih se dodjeljuju grant sredstva po osnovu aplikacija BiH Investicionom okviru za zapadni Balkan (WBIF).

Projekti koji su kandidirani kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) 17. runda tehnička pomoć (TA), a koji se nalaze na Koridor 5-C su: Mostar Jug – Buna, Nemila – Zenica sjever i finansijsko upravljanje i nadzor na projektu na dionici Koridora 5-C, što podrazumijeva Svilaj – Odžak, granični prijelaz Svilaj i most Svilaj, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.