Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbor predsjednika FBiH

Bradara i Stojanović: Bez Lende nismo htjeli donositi odluku

Lidija Bradara
SARAJEVO, 17. februara (FENA) - Kandidati za rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara i Igor Stojanović izjavili su danas nakon sastanka da bez kandidata iz reda bošnjačkog naroda Refika Lende (SDA) nisu htjeli donositi odluku ko će obavljati funkciju predsjednika i potpredsjednika FBiH. (Foto Fena/Amer Kajmović)

Stojanović je kazao da se Lendo nije odazvao pozivaju za sastanak, nakon što su Predstavnički i Dom naroda Parlamenta Federacije jučer potvrdili Bradaru, Stojanovića i Lendu za novo rukovodstvo Federacije BiH

Kandidati za rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara i Igor Stojanović izjavili su danas nakon sastanka da bez kandidata iz reda bošnjačkog naroda Refika Lende (SDA) nisu htjeli donositi odluku ko će obavljati funkciju predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Stojanović je kazao da se Lendo nije odazvao pozivaju za sastanak, nakon što su Predstavnički i Dom naroda Parlamenta Federacije jučer potvrdili Bradaru, Stojanovića i Lendu za novo rukovodstvo Federacije BiH.

– Pokušavamo da napravimo konstruktivan razgovor i Lendo nam je rekao da će nas danas iza 14 sati obavijestiti o danu i terminu sastanka za dogovor – kazao je Stojanović.

Pojasnio je da nije određen rok kada trebaju odabrati predsjednika ili potpredsjednika FBiH, ali budući da je Vlada FBiH već četiri godine u tehničkom mandatu, kaže da žele što prije preuzeti odgovornost i početi raditi.

– Na ovaj način bilo ko od nas može razvlačiti izbor predsjednika u nedogled, što je nekima u interesu. Poslije toga imamo rok od 30 dana da predložimo mandatara Vlade FBiH – podsjeća Stojanović.

Kandidatkinja iz reda hrvatskog naroda Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) izrazila je žaljenje što se Lendo nije pojavio na sastanku.

– Mi smo već potvrđeni u Parlamentu FBiH i ta priča o imenovanju je završena, na krilima pozitivne energije koja se širi u BiH – istakla je.

Ukoliko ne bude dogovora, dodala je, trebaju izvijestiti Predstavnički dom koji će odrediti ko je predsjednik FBiH.

– Jučer se pokazalo da se neki ne žele dogovoriti i obustavili smo postupak. Materijal ne može otići CIK-u niti CIK može dodjeljivati certifikate dok ne saznaju ko je predsjednik – pojasnila je.

Također je izrazila žaljenje što neki, kako je rekla, po svaku cijenu žele i dalje blokirati Federaciju.

Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jučer su usvojili Listu kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj su Refik Lendo, Lidija Bradara i Igor Stojanović.