Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mamić: Nisam naručio atentat, progoni me državni sistem

mamic4564

Nakon medijskih napisa kako neimenovana moćna osoba iz Hrvatske priprema atentat na glavnog državnog advokata Dinka Cvitana, kojemu su dodijeljene stroge mjere zaštite, Zdravko Mamić jutros je došao samoinicijativno u Državno odvjetništvo (DORH) kako bi se sastao sa Cvitanom i, kako kaže, otklonio sumnje sa sebe jer se prepoznao kao ta osoba.

Glavni državni odvjetnik Cvitan nije bio u mogućnosti primiti Zdravka Mamića jutros u svom uredu, no Mamić je nakon toga održao sat vremena dugačku konferenciju za medije u Hotelu Sheraton na kojoj je iznio cijelu hronologiju “napada na sebe i svoju porodicu od dolaska na vlast Zorana Milanovića i Ranka Ostojića 2011. godine”.

Mamić je izjavio kako se u medijskim napisima jasno prepoznao, ali kako su ga prepoznali i ostali ljudi koji su se u klubu Dinamo raspitivali o tom slučaju.

Tvrdi kako je riječ o “državnom sistemu koji ima namjeru uništiti njega i njegovu porodicu” te kako je cijela priča potaknuta njegovim porodičnim druženjima sa zatvorenicima iz istražnog zatvora u Remetincu sa kojima je dijelio istražnu ćeliju, sa osobom iz Beograda te sa osobom albanske nacionalnosti.

Mamić je kazao kako je informacije da je sumnja na njega kao mogućeg naručitelja atentata potaknuta ovim druženjima potaknuta iz samog državnog sistema te kako se radi o monstruoznoj laži i pokušaju njegove diskvalifikacije.

Na pitanje novinara je li Mamić i u jednoj prilici pred svjedocima verbalno zaprijetio glavnom državnom advokatu Cvitanu, Mamić je odgovorio kako je postajao jedan slučaj, no kako je sve što je rekao bilo daleko od ideje koja bi se mogla povezivati sa namjerom atentata te kako se Cvitanu preko zajedničkih prijtelja za to već bio izvinio.

Mamić je progovorio o svom odnosu sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović te osudio medijske spekulacije kao laži da je sa predsjednicom u bilo kakvom odnosu, osim u površnom poznanstvu ostvarenom kroz nekoliko druženja u javnosti te kako je bio mali donator (10.000 kuna) za njenu predsjedničku kampanju.

Mamić se osvrnuo i na pravosuđe u Hrvatskoj, oštro kritizirajući neke optužnice koje su na kraju pravomoćno oborene, a zbog kojih su pojedinci nevini, kazao je, proveli godine po zatvorima.

Poručio je kako će pravdu biti prisiljen tražiti na Evropskom sudu za ljudska prava, ukoliko hrvatski sudovi nastave sa ovakvom praksom i ako se nastavi “javni linč njega i njegove porodice”.