Vijesti

Nakon nemilih scena

Ministarstvo sigurnosti se oglasilo u Lipi: “Prve informacije govore da je paljevina namjerna”

23/12/2020

U saopštenju se navodi da već duže vrijeme zajedno sa lokalnim vlastima, entitetima ali i na državnom nivou traži trajnija i adekvatnija rješenja za smještaj migranata

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine nakon jutrošnjih nemilih scena u privremenom prihvatnom centru “Lipa” i požara u kojeme je veći dio kampa uništen, u intenzivnoj je komunikaciji sa lokalnim i međunarodnim institucijama u traženju rješenja za novonastalu situaciju, javlja Anadolu Agency (AA).

“S obzirom da prve informacije govore da se radi o namjernoj paljevini, Ministarstvo sigurnosti BiH traži da se provede hitna istraga i utvrde tačni uzroci požara, kojim su dovedene u opasnost životi više od hiljadu osoba koje su tu boravile”, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

U saopštenju se navodi da već duže vrijeme zajedno sa lokalnim vlastima, entitetima ali i na državnom nivou traži trajnija i adekvatnija rješenja za smještaj migranata.

“Nažalost, zbog nepostojanja političke volje da se ovaj problem riješi jedinstveno za područje cijele države, stalnih opstrukcija i nerazumjevanja nadležnih za ovu problematiku, odluka kojom je ‘Lipa’ proglašena privremenim prihvatnim centru donesena je tek ove sedmice, i zbog zimskih uvjeta nije bilo moguće izvoditi radove na opremanju kampa za boravak tokom nadolazećeg hladnijeg perioda”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su zahtjev Ministarstva sigurnosti da se privremeno, dok se “Lipa” ne opremi sa kontejnerima i boljim uslovima za boravak, migranti smjeste u “Biru” odbile lokalne vlasti.

“Time su sve mogućnosti Ministarstva sigurnosti BiH da u veoma kratkom roku riješi ovu situaciju iscrpljene s obzirom da država BiH na raspolaže vlastitom imovinom kojom bi adekvatno mogla odgovoriti na ove humanitarne izazove, već se mora oslanjati na kapacitete i dobru volju nižih nivoa vlasti”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo sigurnosti BiH još jednom poziva institucije sa svih niovoa vlasti da preuzmu svoj dio odgovornosti i učestvuju u pronalaženju rješenja za ovu situaciju i prihate ravnomjeran raspored tereta migrantske krize na području cijele BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.