Vijesti

Christchurch

Monstrum doveden u sudnicu: Smiješio se, nije izgledao uznemiren

15/03/2019

Zatvorski službenici doveli su ga u veoma osiguranu sudnicu pod stražom policije i sudskih službenika, prepuni lokalnih i međunarodnih medija

Brenton Harrison Tarrant, 28-godišnji Australac nasmiješio se dok se pojavljivao u Okružnom sudu u Christchurchu, gdje optužen za ubistvo nakon pucnjave u kojoj je ubijeno 49 osoba.

Nekoliko minuta prije ponoći, u 11.10 po novozelandskom vremenu Brenton Harrison Tarrant obučen u zatvorsku odjeću, s lisicama na rukama koje su bile vezane za kožni remen oko njegovog pojasa, okružen dvojicom policajaca uveden je u sudnicu, javljaju australski mediji.

Zatvorski službenici doveli su ga u veoma osiguranu sudnicu pod stražom policije i sudskih službenika, prepuni lokalnih i međunarodnih medija.

Tarrant se u sudnici okretao i pogledom tražio predstavnike medija, blago se smiješeći. No, predsjedavajući sudac Paul Kellar zatražio je od medija da mu u svojim izvještajima ne prikazuju lice na fotografija iz sudnice.

Imao je modricu iznad gornje usne. Nije izgledao uznemiren.

Suočen je s optužbom za ubistvo koja nosi maksimalnu kaznu zatvora.

Novinarka Ruth Wynn-Williams izjavila je da je Tarrant bio “sablasno smiren” i “gotovo se činio ponosnim na ono što je učinio”.

Australski mediji javljaju da nije bilo zahtjeva za kauciju, tako da Tarrant automatski ostaje u pritvoru do 5. aprila.

Podsjećamo, Tarrant je u svom krvavom pohodu ubio 49 ljudi. 41 osobu ubio je Centralnoj džamiji, a sedam osoba u džamiji u Linwoodu. Jedan osoba preminula je u bolnici u Christchurchu.

Karalyn van Deursen, šefica za odnose s medijima u bolnici u Christchurchu, za AA je kazala da su u napadima ranjene ukupno 42 osobe. 12 osoba nalazi u kritičnom stanju.

Monstrum Brenton Tarrant prije tri godine boravio i u BiH

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.