svjetski dan voda

Mrđen: BiH među najbogatijim zemljama Europe po vodnim resursima

svjetski_dan_voda_220321 (1)

Zbog pandemije koronavirusa već dvije godine ne postoji mogućnost organiziranja obilježavanja ovog dana

Bosna i Hercegovina jedna je od najbogatijih zemalja u Europi kada su u pitanju vode i na svu sreću ima dovoljno vodnog resursa, ali to nam ne dozvoljava da se s njim ne ponašamo na korektan način jer bilo kakva manja greška može značajno negativno utjecati i onemogućiti nam korištenje tog resursa u nekom narednom periodu, istaknuo je u ponedjeljak direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora Damir Mrđen u povodu obilježavanja Svjetskog dana voda.

– Nadam se da ćemo uspjeti sačuvati to što već imamo, ali i osigurati dovoljno resursa i u narednim periodima, a to znači da se moramo odgovorno ponašati, racionalno trošiti i spriječiti bilo kakvo moguće ozbiljnije onečišćenje vodnih resursa. Inače, najveći potrošač vode u svijetu je poljoprivreda i neophodno je osigurati dovoljno hrane za sve mnogobrojnije stanovništvo na cijelom svijetu, a zemlje koje ne raspolažu dodatnim resursima imat će sve ozbiljnijih problema – kazao je Mrđen u razgovoru za Fenu.

Naglasio je kako je Bosna i Hercegovina jedna od najbogatijih zemalja u Europi kada su u pitanju vode, ali i da nije dobar korisnik navedenog resursa.

– Gledajući koliko vodnog resursa imamo po glavi stanovnika, među prvima smo u Europi, ali bitno je na koji način koristimo vodu. Od, na primjer, 100 litara kojih se zahvatimo, u sustavu vodoopskrbe izgubi se nekih 55-60 litara u sekundi, što nas dovodi u situaciju da generalno nismo dobri korisnici. Treba što prije uvesti odgovarajuća pravila koja će dovesti do toga da se gubici u vodoopskrbnim sustavima znatno smanje, jer iako imamo dovoljno resursa, pitanje je hoće li to tako ostati i u budućnosti ako se budemo ovako ponašali – naglasio je Mrđen.

Što se tiče vodnog područja Jadranskog mora, nema puno vodotoka koji imaju neko značajno onečišćenje i oni su svi uvjetno rečeno dobri.

– Problem koji se ovdje više ističe su hidromorfološke promjene koje su nastale izgradnjom pojedinih hidroenergetskih sustava i slično. Te same hidromorfološke promjene na određen način mogu dovesti i do pogoršanja stanja voda. Još jedan od problema BiH je kako na ovakvo gospodarsko stanje nametnuti određene norme tretmana otpadnih voda za pojedine gospodarske subjekte, ali koliko god to bude teško morat ćemo raditi na tome – kazao je direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

Dodao je kako će također biti potrebno raditi i na tome da se u što više općina i gradova rade sustavi za prikupljanje i tretman otpadnih voda.

– Tako bi se smanjio pritisak na solidne resurse koje trenutno imamo, a upitno je koliko će oni takvi ostati. Ovaj dio sjevera, odnosno vodnog područja rijeke Save ima više problema jer ima više industrijskih objekata, dakle više teže industrije na području rijeke Bosne, koja ima dosta problema, ali i Vrbasa, koji je ipak u boljoj situaciji – naglasio je Mrđen.

Obilježavanje Svjetskog dana voda, dodaje Mrđen, samo je jedna karika u doprinosu očuvanja ovog prirodnog resursa.

– Neophodno je da tijekom godine imamo što više dana vode i na taj način o ovoj tematici razgovaramo češće, a ne samo onda kada imamo problem. Bitno je shvatiti da nam je potrebna argumentirana rasprava između raznih zainteresiranih korisnika voda kako bi došli do zajedničkog određenja i odluke o tome na koji način dati najveću korist široj društvenoj zajednici – kazao je Mrđen.

Cilj obilježavanja ovog dana je, kako kaže, potaknuti širu društvenu zajednicu i sve pojedince unutar nje da se uključe u priču o korištenju, načinima korištenja i čuvanju vodnih resursa.

– Ovogodišnji moto Svjetskog dana voda je “Vrednovanje vode” i sama ideja je potaknuti širu međusektorsku suradnju, šire razgovore između raznoraznih korisnika, institucija, udruženja i svih ostalih koji na neki način imaju interes vezan za vode, ali i generalno za bolji život na ovim prostorima – kazao je Mrđen.

Zbog pandemije koronavirusa već dvije godine ne postoji mogućnost organiziranja obilježavanja ovog dana.

– Institucije sektora voda zajednički su godinama organizirale obilježavanje Svjetskog dana voda i tako na jednodnevnim ili dvodnevnim skupovima razgovarali o ključnim problemima vezanim za upravljanje vodom, a već drugu godinu za redom nismo u mogućnosti organizirati ono što smo zadnjih 20 godina redovno radili u BiH, tako da se cjelokupna aktivnost prenijela na medijski prostor. Nadam se da ćemo kroz razne aktivnosti ukazati na to da se tijekom cijele godine što više ljudi uključi u sve ono što se tiče planiranja i upravljanja prostorom – kazao je Mrđen.