Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na referendum u Makedoniji do 13 sati izašlo 16 posto birača

makedonija referendum

Državna izborna komisija Makedonije (DIK) saopštila je da na referendumu koji predviđa promjenu imena i članstvo zemlje u NATO i Evropsku uniju (EU) do 13 sati glasalo 16 posto ili 261,473 građana sa pravom glasa, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef DIK-a, Oliver Derkoski izjavio je na konferenciji za novinare da se proces glasanja odvija na redovan i neometan način, izuzimajući kratke pauze zbog tehničkih problema i nekoliko manjih incidenata koji nisu omeli proces glasanja.

“Prema rezultatima dobijenim sa svih biračkih mjesta u zemlji, do 13 sati na glasanje je izašlo 261.473 građana, odnosno 16 odsto”, izjavio je Derkoski.

On je, takođe, napomenuo da je najveći odziv birača od 23,97 odsto zabilježen u opštini Karpoš u gradu Skoplju, a najniži u opštini Bosilovo, gdje je pravo glasa izkoristilo samo 6,96 posto birača.

Zamenik šefa DIK-a Ditmir Shehu rekao je da se desilo nekoliko manjih incidenata, ali da oni nisu omeli proces glasanja.

“U opštini Čair, potpredsjednik Izbornog vijeća vršio je agitaciju nad biračima dok su glasali, što je zabranjeno zakonom. U ovom slučaju, Izborna komisija je izašla na mhesto događaja i izbacila ga je”, rekao je Shehu.

Referendum je dio Dogovora o rješavanju dugogodišnjeg spora o imenu sa Grčkom, koji predviđa promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija. Građani Makedonije odgovaraju na referendumsko pitanje “Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora između Makedonije i Grčke?”.

Pravo glasa ima 1.806.836 građana, a glasa se do 19 sati na 3.480 glasačkih mjesta u 80 opština u zemlji. Da bi referendum uspio izlaznost birača mora biti najmanje 50 odsto plus jedan.

Referendum je konsultativnog karaktera i nije pravno obavezujući. Vlada Makedonije je, ipak, navela da će rezultate referenduma smatrati obavezujućim.

U slučaju pozitivnog ishoda referenduma, konačnu odluku o Dogovoru sa Grčkom donijeće Sobranje Republike Makedonije, gdje je za ustavne promjene potrebna dvotrećinska većina poslanika.

Kada se ovi procesi završe u Makedoniji, neophodno je da sporazum ratifikuje i grčki parlament.