Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Kladuša

Nastavnik slao eksplicitne fotografije, učenik kažnjen jer ga je otkrio

skola vk (1)

Roditelji se pitaju zašto je izostala reakcija Ministarstva obrazovanja USK i Tužilaštva USK

U Prvoj osnovnoj školi u Velikoj Kladuši mjesecima već traje haos nakon što su zabrinuti roditelji pisali nadležnim institucijama o uznemiravanju učenika te škole od strane nastavnika E.M.

Roditelji u pismu koje su uputili krajem oktobra Ministarstvu obrazovanja USK, Inspekciji za rad i radne odnose USK, Tužilaštvu USK, ombudsmanima za zaštitu prava djece, kao i Vladi USK navode da se nastavnik E.M. nedolično ponašao svom zanimanju šaljući učenicima neprimjerene i eksplicitne fotografije. Da bi ga otkrili, neki učenici su napravili lažne profile na društvenim mrežama na koje je nastavnik slao eksplicitne fotografije. Roditelji tvrde da su na kraju djeca ispala kriva, a da je nastavnik prošao bez ikakve sankcije. I danas predaje u toj školi, piše Patria.

Roditelji se pitaju zašto je izostala reakcija Ministarstva obrazovanja USK i Tužilaštva USK. Tvrde da nastavnika E.M. štiti neko blizak aktuelnoj vlasti u Unsko-sanskom kantonu. Roditelji ni sa direktorom Prve osnovne škole Hamzom Čarkadžićem ne mogu naći zajedničku riječ niti je on na bilo koji način kaznio nastavnika zbog nedoličnog ponašanja prema učenicima. Isti slučaj je i sa ministrom obrazovanja Damirom Omerdićem (Pokret za modernu i aktivnu Krajinu – Pomak) koji je upoznat sa cijelim slučajem, ali je izostala bilo kakva reakcija.

Roditeljima najteže pada što je maloljetniku E.G. izrečeno policijsko upozorenje, a rješenje je potpisao policijski komesar Mujo Koričić. Kako se navodi u obrazloženju, MUP USK uputio je Kantonalnom tužilaštvu USK prijedlog da se maloljetnik upozori zbog krivičnog djela „Prevara“, a što je postupajući tužilac i odobrio!

Maloljetniku je izrečena mjera upozorenja jer je napravio lažni profil na društvenoj mreži kako bi otkrio nastavnika koji je slao eksplicitne fotografije.

Kako saznaje Patria protiv ministra obrazovanja Damira Omerdića podnesena je krivična prijava zbog nepostupanja u ovom slučaju i prikrivanja počinioca.