Kiseljak kod Tuzle

Ne, ovo nisu prizori iz rata: U BiH otvoren punkt javne kuhinje

20220114_2_51729446_72534646_Web

Od početka godine, ističu u tuzlanskom Merhametu, povećava se broj korisnika narodne kuhinje što se objašnjava teškom ekonomskom situacijom i drastičnim poskupljenjem glavnih životnih namirnica

Regionalni odbor Muslimanskog dobrotvornog društva Merthamet iz Tuzle poslije višemjesečnih priprema otvorio je novi punkt narodne kuhinje u prigradskom naselju Kiseljak, javlja Anadolu Agency (AA).

Raniji punktovi narodne kuhinje Imaret nalazili su se u Tuzli, Kalesiji, Lukavcu i Gračanici, ukupno 19, na kojima se dnevno dijeli 2.400 obroka. Naselje Kiseljak nastanjuje veliki broj romskih porodica koji su po obroke dolazili u centralnu kuhinju u Tuzli. Nakon otvaranja punkta hrana će im se dijeliti u neposrednoj blizini njihovih stambenih objekata.

“Najveći broj zahtjeva za pomoć u vremenu pandemije COVID-19 stizao nam je upravo s tog područja. Dolaskom zime situacija je dodatno pogoršana i ovi ljudi će od sada redovno dobijati kuhane obroke i hljeb, a vikendom i praznicima ćemo dijeliti suhe obroke. Uključujući naše ranije korisnike i novoprijavljene, u Kiseljak ćemo svakodnevno distribuirati više od 200 obroka”, ističe Mensura Husanović, dikretorica HO Merhamet MDD Regionalni odbor Tuzla.

Podršku tuzlanskom Merhametu u otvaranju još jednog punkta narodne kuhinje pružili su u gradskoj upravi.

Od početka godine, ističu u tuzlanskom Merhametu, povećava se broj korisnika narodne kuhinje što se objašnjava teškom ekonomskom situacijom i drastičnim poskupljenjem glavnih životnih namirnica. Zbog toga je nedavno otvoren i punkt narodne kuhinje u naselju Svatovac na području Grada Lukavac.