Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neredi na protestima Trumpovih pristalica u Californiji

neredi

Najmanje 20 osoba je uhapšeno nakon tuče pristalica i protivnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, koja je izbila na protestima u gradu Berkeleyu, u saveznoj državi Californiji, saopštili su zvaničnici, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sukobi su izbili na protestima u centru Berkeleya, na kojima se okupilo oko 200 ljudi. Desetine policajaca, koji su obezbjeđivali protest, uhapsili su najmanje 20 osoba koje su učestvovale u tuči. Među učesnicima protesta bilo je i povrijeđenih.

Trumpove pristalice su ranije najavile da će u podne održati “Dan patriota”, na kojem će se obratiti članovi alternativne desnice, pokreta koji na društvenim medijima zagovara rasizam, anisemitizam, mizoginiju i ksenofobiju. Nakon toga, protivnici Trumpa su najavili okupljanje na istom mjestu u 10 sati.

Policija je napravila improviziranu barijeru kako bi razdvojila dvije suprotstavljene strane, ali su se ubrzo nakon toga demonstranti počeli probijati i nasrtati jedni na druge. Policija je intervenisala suzavcem i petardama kako bi rastjerala masu.

Nakon što je policija uspostavila kontrolu, demonstranti su vikali jedni na druge iz daljine. Nakon toga, učesnici protesta su napustili park i uz pratnju policije nastavili šetnju.

Vlasti su prije protesta zabranile nošenje bejzbol palica, štapova i drugih predmeta koji se mogu koristiti kao oružje. Međutim, policija je u subotu oduzela noževe, kacige i štapove na kojima su stajali natpisi.

U sukobima dvije suprotstavljene grupe na protestima održanim 4. marta u istom gradu povrijeđeno je nekoliko osoba, a deset ih je uhapšeno.