Nihad Vučkić putem interneta ubicu svojih roditelja pronašao u Rusiji (FOTO)

186694409-e1407252426946

Na crvenim potjernicama Interpola nalazi se 18 bjegunaca – ubica iz BiH. Među njima je i Albert Topić zvani Poglavnik koji je u odsutnosti u Zagrebu dobio 15 godina, a osuđen je da je zajedno s još jednim vojnikom 1993. ubio čak devet članova porodice Sadike-Dike Bešlaga (43) u selu Mokronoge kod Tomislavgrada.

Među bjeguncima je i jedna žena, ali se traži zbog pokušaja ubistva. Riječ je o Aldijani Dizdarević – djevojački Latić iz Velike Kladuše, za kojom se traga od oktobra prošle godine. Nezabilježen slučaj u poslijeratnoj BiH je da preživjeli srodnici žrtve sami traže ubojicu, koji je potom i uhićen u Rusiji.

Naime, Nihad Vučkić iz Sanice kod Ključa, razočaran sporim pravosuđem, krajem prošle godine pokrenuo je veliku internet kampanju u potrazi za Ratkom Samacem (49), ubicom njegovih roditelja, Hamdije i Derviše Vučkić, koji su zajedno s Minom Talić na okrutan način ubijeni 1993.

5698f4a7-064c-48b0-8530-36be0a0a0a64-ratko-samac

Ratko Samac

– Za ovog čovjeka dajem veliku nagradu, za tačnu informaciju gdje se on nalazi. On je jedan od tih velikih ratnika koji je ubio moje roditelje i sada je u mišjoj rupi, napisao je Vučkić pored fotografije Ratka Samaca. U cilju potpore, u potragu su se uključili mnogi bh. blogeri. Jednom od njih, na blogu www.burek.blogger.ba, stigla je poruka od ruskog novinara Igora Lesovskiha, iz biznis lista “Kommersant”, iz Yekaterinburga kod Sverdlovska.

– Vidio sam na internetu vaš tekst na blogu i mogu vam javiti da je policija u ruskom Kurganu uhapsila Ratka Samaca koji se optužuje za ubistvo tri osobe, ali više podataka nemam. Ruska policija mi nije htjela reći. Možete li mi vi pomoći, napisao je Lesovskih bh. blogerima. Mirzet Islamović (21) iz sela Koraj kod Lopara priznao je da je u oktobru  2011. ubio Ivana Bušića (75) prilikom pljačke njegove kuće u Županji u Hrvatskoj pa je, nakon presude od 7 godina i 8 mjeseci, “nestao”. Iz Bušićeve kuće ukradeno je 105.000 kn i 3400 dolara. Pored Islamovića, toliko je dobio i Mahir Pobrić (27) iz Brčkog, koji je također “nestao”. Raspisana je i tjeralica za Prijedorčaninom Mervanom Šljivarem, koji je organizirao ubistvo Krajiškog Ramba.

Osuđenik Dušan Pantelić (28) pobjegao je s dopusta, nakon što je dobio 11 godina i 3 mjeseca za ubistvo Stanoje Svetinovića iz Bratunca 2004. Već godinama Interpol traga i za Huseinom Mekićem, koji je 2005. osuđen na 15 godina zbog ubistva Puljanke Antonije Šćulac (44) 1991. Ona je brutalno ubijena na vojnom poligonu, gdje je brala šparoge. S ciljem da se seksualno zadovolji, Mekić ju je izudarao dok nije izgubila svijest te ju je gazio po glavi i vratu do smrti, a “osudila” ga je DNK analiza sperme.