Nikšić za Fokus.ba: Jedinstvena BiH moguća samo sa jakim SDP-om

nermin-niksic-ak-26-874×492

Za 20. septembar zakazani su izbori za predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH). Na njima će svi registrirani članovi odlučiti ko će biti novi predsjednik stranke. Tim povodom Fokus.ba je razgovarao sa Nerminom Nikšićem, aktuelnim predsjednikom SDP-a i jednim od glavnih favorita za reizbor.

FOKUS: Šta očekujete od predstojećih izbora?

NIKŠIĆ: Očekujem da prije svega SDP pokaže svoju snagu i svoju demokratsku zrelost te da uspješnim okončanjem ovih izbora postane lider u političkom djelovanju u BiH. Jedina smo politička organizacija u BiH koja je upravljanje nad partijom prepustila svim članovima.

Sve druge stranke i dalje se čvrsto drže modela kongresnih izbora, odnosno biranja predsjednika od strane delegata. Vjerujem da je SDP provedbom u praksi modela “jedan član-jedan glas” nepovratno pokrenuo procese demokratizacije političkih stranaka u BiH, što će neminovno imati pozitivne učinke po državu BiH i sve njene građane.

FOKUS: Očekujete li pobjedu na izborima?

NIKŠIĆ: Ja sam dugo u SDP-u. Više od 20 godina djelujem u SDP-u na različite načine. Prošao sam put od predsjednika Općinske, Kantonalne organizacije, generalnog sektetara SDP-a, do predsjednika SDP-a. U tom periodu uvijek sam se trudio da SDP bude što jača i što veća porodica.

11187187_959426260757496_7867745411134889966_o-874x492

Mene članstvo SDP-a izuzetno dobro poznaje i sa terena dobijam veliku podršku za svoju kandidaturu za predsjednika. Na temelju svega ovoga, očekujem da ću pobjediti i da će moj program kojeg nudim članovima SDP-a dobiti njihovu podršku. Podrška mom programu u praksi znači jedinstven SDP, ujedinjenu ljevicu u BiH i to na temeljima zajedničkih vrijednosti i principa te borbu za ujedinjeno bh. društvo. To je SDP kakav vidim u budućnosti kao predsjednik SDP-a.

FOKUS: Može li SDP nakon što se okončaju ovi izbori vratiti svoju snagu i ponovo postati nezaobilazan faktor na političkoj sceni. Nije mali broj onih koji sumnjaju u to?

NIKŠIĆ: Siguran sam da može i SDP će ponovo biti najjača politička partija u BiH. Ja u to čvrsto vjerujem. Taj uspjeh, međutim, neće doći sam od sebe. Potrebno je nastaviti raditi na unutrašnjem jedinstvu i jačanju partije, te puno aktivnije djelovati kao opozicija.

Time ćemo se vrlo brzo nametnuti kao alternativa trenutnom konceptu vlasti koji evidentno ne funkcioniše, a ujedno i razbijati sumnje koje objektivno postoje kod dobrog dijela javnosti. Mi smo u proteklih devet mjeseci u SDP-u proveli reevidenciju članstva što nam je bila obaveza postavljena od Vanrednog kongresa. Dakle, krenuli smo od nule što se tiče članstva.

Siguran sam da u narednom periodu, uz kvalitetan rad, imamo dobru priliku za povratak na lidersku poziciju u političkom životu BiH. Jedinstvena BiH kakvu velika većina građana želi, moguća je samo sa jedinstvenim i jakim SDP-om

Danas već imamo više od 30.000 ljudi koji su se odlučili reevidentirati ili po prvi put učlaniti u SDP. Jedini smo u BiH koji imaju ovako preciznu evidenciju članstva i na temelju toga možemo puno postići kada je u pitanju unutarstranačko djelovanje. Također, već smo u praksi proveli izbore po načelu “jedan član-jedan glas” i to bez bilo kakve mrlje.

Sve ovo rezultat je prije svega želje članova SDP-a da naprave istinski bastion slobodnog djelovanja i političkog organiziranja u BiH. Zato sam siguran da u narednom periodu, uz kvalitetan rad, imamo dobru priliku za povratak na lidersku poziciju u političkom životu BiH. Jedinstvena BiH kakvu velika većina građana želi, moguća je samo sa jedinstvenim i jakim SDP-om.

FOKUS: Kako ocjenjujete trenutnu političku situaciju u BiH? Jesmo li bliže ili dalje rješenju krize vlasti?

NIKŠIĆ: Vlast koju predvode SDA i HDZ doveli su BiH u najveću političku krizu nakon rata. Svojom neodgovornom politikom ugrozili su veliku šansu koju je BiH ponudila Evropska unija kroz takozvanu njemačko-britansku inicijativu.

Krajnje je vrijeme da se ova agonija završi.Ili će SDA i HDZ konačno formirati stabilne parlamentarne većine i krenuti nešto raditi ili će proglasiti svoj politički banrot. Ja ih pozivam da urade ovo drugo, jer za ovo prvo očito nisu sposobni. U tom slučaju rješenje je da zajedno dogovorimo izmjene Izbornog zakona BiH i da sljedeće godine idemo na opće i lokalne izbore istovremeno. U periodu do tada trebalo bi oformiti neku vrstu koncentracionih Vlada koje bi imale samo dva zadatka.

16891025559_2cfca646ba_c

Prvi je provođenje svih reformi potrebnih za približavanje ka EU, u čemu bi onda svi učestvovali, a drugi zadatak je organiziranje i provedba tih izbora.

To je po meni jedino racionalno rješenje ove krize. Sve drugo je nastavak nekih eksperimenata i daljnje gubljenje vremena i sve veća šteta koju će trpiti građani BiH. Ako se SDA i HDZ odluče za takvu politiku onda moraju znati da uvode BiH u jednu opštu neizvjesnost, koja može imati katastrofalne posljedice.

FOKUS: Bile ste četiri godine premijer FBiH. Kako Vi gledate na politiku koju provodi trenutna Vlada FBiH?

NIKŠIĆ: Nema tu gotovo nikakve jasne politike koja bi se mogla komentirati i analizirati. Ova Vlada se nalazi u sličnoj situaciji, kao i Vlada koju sam ja vodio kada je imenovana. I jedni i drugi smo imali naslijeđen budžet od svojih prethodnika u kojem su bila ukalkulisana značajna sredstva od MMF-a, kojih međutim nema jer je došlo do prekida aranžmana sa MMF-om.

Nama je 2011. godine MMF prognozirao bankrot i tražio od nas da prodamo telekom i elektroprivrede kao plan B. Mi smo to odbili i odlučili se za uštede i aktiviranje investicija u cestogradnji i energetici. Ne znam da li i ovoj Vladi prognoziraju bankrot, ali je evidentno kako ova Vlada ima namjeru rasprodati javna dobra.

nekasto-874x492Dakle, ova Vlada odlučila se za potpuno drugačiji koncept vođenja politike od one koju smo mi vodili. Ono što mene, međutim, najviše žalosti jeste nedostatak volje da se nastave neki projekti koje smo mi započeli, a koji su u interesu svih građana BiH. Tu prije svega mislim na nastavak izgradnje autocesta, te na provedbu antikorupcionih zakona koje smo usvojili. I jedno i drugo očito nije na listi onoga čime se trenutna Vlada bavi i mislim da je to velika greška.

Generalno, Vlada Fadila Novalića je žrtva politike SDA i HDZ koje jedino zanima zaposjedanje javnih resursa. Tome svjedočimo naročito posljednjih dana gdje se za direktore javnih preduzeća dovode oduđenici za privredni kriminal i to uz pomoć policije! Problemi građana koje bi Vlade trebale da riješavaju vrhuške SDA i HDZ uopšte ne zanimaju. Njima su bitne samo direktorske fotelje i novac iz javnih kompanija.