Vijesti

sydney pod vodom

Obilne kiše uzrokovale velike poplave, voda se prelila i preko brane

03/07/2022
Foto: Screenshot/Twitter

Služba za hitne slučajeve države Novog Južnog Walesa preporučila je evakuaciju stanovnicima nekoliko područja upozoravajući da kiša neće stati barem do ponedjeljka

Velika područja najvećeg australskog grada u nedjelju su se našla pod vodom zbog obilnih padalina koje su u nižim područjima uzrokovale ozbiljne poplave – u nekim predgrađima razina vode dosegla je 1.5 metara.

Služba za hitne slučajeve države Novog Južnog Walesa preporučila je evakuaciju stanovnicima nekoliko područja upozoravajući da kiša neće stati barem do ponedjeljka.

Mediji javljaju da je na području Sydneyja od početka mjeseca već palo četiri puta više kiše no što inače padne tokom cijelog jula.

Australska meteorološka služba upozorila je da bi razina vode u regiji mogla porasti barem toliko koliko je bila u martu, kada su veliki dijelovi istih područja grada doživjeli ozbiljne poplave.

Navode da se voda preko brane Warragamba već prelila.

Meteorolog Jonathan How rekao je za ABC da je u selu Menangle, oko 70 kilometara jugozapadno od Sydneyja, razina rijeke već dosegla 16.5 metara, što je malo ispod rekorda od 16.8 metara dosegnutog u aprila 2022.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.