Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obuća: Fokus na privrednom razvoju i zapošljavanju

aida obuća

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je 2015. godinu obiježila radno i uspješno, te realizirala veoma značajne aktivnosti na osiguranju političke stabilnosti, ali i aktivnosti na realizaciji brojnih programa i mjera, izjavila je za Fenu predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća.

Navela je da je Skupština Kantona u 2015. godini održala 11 redovnih, pet vanrednih sjednica te Godišnju sjednicu Skupštine, kroz koje su ostvarene u velikom obimu planirane aktivnosti u 2015. godini. Ovo je posebno značajno uzme li se u obzir složenost političkog sistema u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, gdje u Skupštini participira 11 političkih subjekata.

– U 2016. godini ćemo se i dalje fokusirati na stvaranje pretpostavki za privredni razvoj i zapošljavanje, te nastaviti dobru praksu podrške i implementaciji novih ideja. Planiramo usvojiti dva veoma značajna dokumenta , a to su Strategija razvoja kantona za period 2016-2020. godina i Prostorni plan Bosansko-podrinjkskog kantona Goražde, kojim se otvaraju mogućnosti daljeg razvoja industrijskih zona, infrastrukture, te se stvara okvir za kvalitetno korištenje prirodnih resursa – kazala je Obuća.

Najavila je da će se nastaviti aktivnosti koje su u nadležnosti kantona, a tiču se euroatlanskog puta za Bosnu i Hercegovinu, te u tom smislu uspostaviti mehanizam koordinacije između kantona, entiteta i države neophodnog za preuzimanje, provedbu i primjenu zakonodavstva EU.

– Nadam se da je pred nama jedna prijelomna godina gdje bi trebalo da ekonomija i privreda krenu naprijed. Smatram da su pozitivni procesi započeti i više ih niko ne može zaustaviti – zaključila je Obuća.