Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odabrani učesnici programa Talents Sarajevo 2017.

talents_sff
Arhivska fotografija

SARAJEVO, 30. juna (FENA) – Program Talents Sarajevo 2017., njegovo 11. izdanje koje će biti održano tokom Sarajevo Film Festivala (SFF) od 11. do 18. augusta, ugostit će 70 perspektivnih glumaca, snimatelja, reditelja, montažera, filmskih kritičara, producenata i scenarista iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza, saopćeno je iz pres službe SFF-a.

Ove godine učesnici dolaze iz 14 od mogućih 19 zemalja, uključujući Azerbejdžan, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Grčku, Mađarsku, Kosovo, Makedoniju, Moldaviju, Crnu Goru, Rumuniju, Srbiju, Sloveniju i Tursku.

Za učešće u ovogodišnjem izdanju prijavila su se 303 kandidata. Najviše prijava je bilo iz Grčke i Turske.

– Ove smo godine iz Makedonije primili 31 prijavu za učešće u programu, značajno više u odnosu na samo četiri prijave iz te zemlje 2016. Najveći broj učesnika dosad je dolazio iz Rumunije i Turske, ali ove je godine došlo do promjene trenda tako da će talenti iz Srbije (13) i Hrvatske (10) biti najzastupljeniji među učesnicima ovogodišnjeg izdanja programa – citat je iz saopćenja.

Talents Sarajevo ove godine prvi put uvodi program za montažere. Odabrana su tri montažera koja će imati priliku da se uz učesnike drugih, sad već dugogodišnjih stručnih programa, profesionalno usavrše kroz specijalno dizajniran mentorski pristup.

U prethodnih sedam godina žene su bile izuzetno dobro zastupljene među učesnicima programa. Taj trend se nastavlja i ove godine će učestvovati 46 žena i 24 muškarca.

Talents Sarajevo 2017. učesnicima će ponuditi bogat program master časova, diskusija, praktičnih radionica i filmskih projekcija koje će biti organizirane tokom Sarajevo Film Festivala.

Specifični programski moduli namijenjeni filmskim radnicima različitih profesionalnih profila učešće cijenjenih međunarodni filmskih stručnjaka, kao i Pack&Pitch and Script Station laboratoriji za razvoj projekata, odlikuju se specifično dizajniranim pristupom mentorstvu i podršci koje Talents Sarajevo program nudi neafirmiranim talentima iz regije.

Talents Sarajevo program je pokrenut u saradnji s Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents.

U deset godina postojanja, program se kontinuirano razvijao i postepeno prerastao u regionalno stjecište za upoznavanje i obuku perspektivnih filmskih radnika.

Osim što okuplja mlade filmaše i pruža im priliku za profesionalno usavršavanje, ova platforma upoznaje učesnike s radom etabliranih filmskih stručnjaka, informira ih o savremenim tokovima u filmskoj industriji i umjetnosti te ih predstavlja regionalnoj i međunarodnoj filmskoj zajednici.