gradsko vijeće

Odgođen izbor gradonačelnika Mostara: I vijećnici nezadovoljni ishodom sjednice

20210205_2_46738025_62264925_Web (1)

U srijedu, 10. februara, nastavak je konstituirajuće sjednice na kojoj bi Mostar trebalo da dobije novog gradonačelnika

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostara prekinuta je nakon što su je napustili vijećnici Koalicije za Mostar. Poslije imenovanja predsjednika klubova naroda i rukovodstva Vijeća, pristupilo se izboru gradonačelnika, ali je održan prvi krug glasanja u kojem nije prošla Irma Baralija, a u drugom krugu ostali su Zlatko Guzin i Mario Kordić.

Prije početka drugog kruga vijećnici Koalicije za Mostar napustili su sjednicu, jer su kako su istakli, željeli da se o ovako važnim stvarima glasa “hladne glave”, a nastavak sjednice zakazan je za 10. februar.

“Ovo je bio važan dan za demokratiju u Mostaru. Također, važno je da ovog puta procesi idu brže nego 2008, što je dobro za građane grada. Sigurna sam da je sve izrežirano ili unaprijed dogovoreno, jer na sceni imamo odavno uigrane partnere. Ja sam kao kandidatkinja bila faktor iznenađenja za one koji su možda htjeli hrabro glasati. U hodnicima iznad nas dešavali su se razgovori ili pokušaji da se uvjere preostali vijećnici kako glasati u drugom krugu”, izjavila je nakon sjednice Irma Baralija.

Novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Ivan Zelenika smatra da je Vijeće već danas trebalo izabrati prvog čovjeka grada, jer su to vijećnici dužni građanima nakon niza godina bez Vijeća.

“Nadam se da ćemo već u srijedu na nastavku sjednice dobiti novog gradonačelnika”, rekao je.

Zadovoljstvo zbog početka rada nije krio ni izabrani član u rukovodstvo Vijeća Salem Marić. Obradovali su ga, kaže, pozitivna energija i rješenja koja su postignuta.

“Dobrom voljom smo pokazali da možemo imati konsenzus natpolovične većine i odluke koje ranije nisu bile prohodne. Dobra je to poruka za građane i ne vidim razloga da u srijedu dogovor ne bude postignut te da dobijemo novog gradonačelnika. Uskoro ćemo započeti sa radom na rješavanju problema građana, tako da je pred nama još mnogo odluka i obaveza”, kazao je Marić.

Napomenuo je kako je funkcija gradonačelnika previše važna te da su pojedini vijećnici bili pod velikim pritiskom.

“Pojedini vijećnici su mi rekli da su bili pod velikim pritiskom”, rekao je i dodao: “Ovdje se uvijek priča o HDZ-u BiH i SDA. Dosta je građanima ovog grada priče o nekim prodajama SDA, posebno Bošnjacima.”

Regovao je oštro potom vijećnik BH bloka Arman Zalihić ustvrdivši kako je sve bilo “igrokaz”.

“Ovo je igrokaz. Mi nismo protiv Bošnjaka, ni protiv Hrvata, niti protiv Srba ili ostalih, dok oni jesu protiv ostalih, jer nisu pristali da se mijenja Statut na način da u rukovodstvu imamo predstavnika ostalih. Na sve dalje manipulacije BH blok i PMP će oštro reagovati”, izjavio je Zalihić.

Na njegovo izlaganje replicirao je Marić, koji je izvinio, kako je rekao, “ako je nekoga uvrijedio”.

“Mi smo podržali prijedlog Armana Zalihića koji se odnosi na pripadnike ostalih, a on kaže da se ne zalažemo. Spinove o HDZ-u i SDA će razvaliti ako uđu u koaliciju sa njima, dok će SDA ostati časno i pošteno uz svoj narod i sve građane Mostara”, poručio je.

Zadovoljstvo što su vijećnici danas bili konstruktivni izrazio je vijećnik HRS-a Slaven Bevanda. I on je mišljenja da je danas Vijeće trebalo izabrati gradonačelnika.

“Mi smo slobodni ljudi i u nastavku sjednice ne očekujemo nikakve pritiske. Radit ćemo u interesu Mostara i građana, te smo i tokom kampanje promovisali dogovor između klubova naroda, u čemu smo danas djelimično uspjeli”, kazao je Bevanda.