Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oklopnjaci na ulicama Beograda zbog Trans pridea i Parade ponosa

beograd parada

Prilazi gdje će biti održani Parada ponosa 2015 i Ponos trans osoba zatvoreni su uoči početka tih manifestacija i raspoređene su jake snage policije i žandarmerije u opremi za suzbijanje nereda, a atmosfera u Beogradu je mirna, javlja Tanjug.

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije apeliralo je na građane da se suzdrže od bilo kakvog vida prijetnji ili nasilja, a organizatori manifestacija su u subotu uvečer priopćili da su dobili odobrenje da se skupovi održe.

Početak skupa Ponos trans osoba zakazan je za 11 sati u Pionirskom parku, a okupljanje sudionika Parade ponosa planirano je u 12 sati kod zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, odakle će centralnim gradskim ulicama skup završiti na platou ispred Skupštine grada.

beogradPozdravni govor održaće “prva kuma” Parade ponosa Beograd Biljana Srbljanović.

Predstavnik Organizacijskog odbora Goran Miletić rekao je da je atmosfera pred održavanje Parade ponosa bolja i opuštenija nego ranijih godina, kao i da je Nedjelja ponosa prošla bez ikakvih problema.

Iako pozivani da se pridruže Paradi ponosa, organizatori Ponosa trans osoba kažu da organiziraju zasebni skup jer im dolaze “gosti u kuću”, a tada je “nekulturno ići po komšiluku”.

Član organizacionog odbora Trans prajda Predrag Azdejković rekao je da je cilj odvojenog organiziranja Trans prajda da problemi trans zajednice postanu vidljiviji i izdvojeni.

beograd12Sudjelovanje na beogradskom prajdu najavila je ministrica kulture i demokracije Švedske koja boravi u dvodnevnom posjetu Srbiji.

Ona će, kako je najavljeno, tijekom dana razgovarati s predstavnicima civilnog sektora koji se bave pitanjima LGBT zajednice i ljudskim pravima, a sastat će se i s ministaricom za europske integracije Srbije Jadrankom Joksimović, koja će, kako je najavljeno, također, biti na paradi ponosa.