Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pendeš: Nadam se da će Turska nastaviti pružati podršku BiH

pendes_koc_1

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš primila je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini Halduna Koca i vojnog atašea ove zemlje u BiH brigadira Gulhana Yilmaza, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministrica Pendeš je izrazila dobrodošlicu ambasadoru Kocu, poželjela mu uspješnu misiju u BiH i iskazala očekivanja da će saradnja sa novoimenovanim ambasadorom biti nastavljena istom dinamikom i intenzitetom kao što je bila tokom misije njegovog prethodnika.

Zahvalila se ambasadoru Kocu na doprinosu Republike Turske u jačanju reforme Oružanih snaga BiH, posebno kroz realizaciju Sporazuma vojno-finansijske saradnje, te materijalnih sredstva koja će kroz ovaj program pomoći biti na raspolaganju OS BiH.

Na sastanku su istaknuti brojni važni projekti podržani od strane ove prijateljske zemlje, kao što su podrška procesu školovanja i obučavanja pripadnika OS BiH na prestižnim akademijama i vojnim školama u Republici Turskoj, podrška projektima rješavanja viškova naoružanja i municije u BiH, stvaranju uslova za bolju sigurnost skladišta naoružanja i municije kroz implementaciju projekta SECUP, brojnim donacijama vojne opreme, ali i pomoći na drugim brojnim realiziranim projektima.

Tokom susreta ambasador Koc je informiran o procesu uknjižbe perspektivne vojne imovine, što je uslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) i o nedavno usvojenom dokumentu “Pregled odbrane” čiji sastavni dio je i Plan modernizacije Oružanih snaga BiH.

Pendeš je izrazila nadu da će Turska, kao NATO članica, i dalje podržavati reformski i euroatlantski put BiH.

Koc se zahvalio ministrici na prijemu i odvojenom vremenu i istakao da Bosna i Hercegovina treba da bude ponosna na reformu odbrambenog sistema i obećao da će on, u kapacitetu i u okviru njegovih kompetencija, podržati sve važne projekte koji se realiziraju u bh. odbrambenim institucijama, a posebno će podržati što skorije aktiviranja MAP-a i implementaciju Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji i implementaciju Protokola o finansijskoj pomoći potpisanog između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske.