Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pismo EK upućeno Hrvatskoj: Prije izgradnje Pelješkog mosta riješite spor s BiH

most peljesac

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović danas je svojom konferencijom za novinare, koju je održao u Saboru, izazvao pravu buru. Na konferenciji je Lovrinović ustvrdio da je Evropska komisija Vladi postavila ultimatum oko gradnje Pelješkog mosta, piše Nacional.

“Na temelju ozbiljnih informacija iz samog vrha Vlade, izražavam zabrinutost za realizaciju još jednog kapitalnog projekta, u ovom slučaju Pelješkog mosta, jer prema našim saznanjima, Evropska komisija pisanim putem zahtjeva rješavanje granice na moru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prije realizacije izgradnje”, naglasio je Lovrinović.

Lovrinović je na presici iskazao zabrinutost za realizaciju izgradnje Pelješkog mosta, jer ima informaciju “iz samog vrha Vlade” da Evropska komisija pisanim putem traži od Hrvatske da prvo utvrdi granicu na moru s Bosnom i Hercegovinom.

“Direktno pitamo premijera, javno i nedvosmisleno, da odgovori je li dokumentom EK tražila od Hrvatske rješavanje pitanja granice na moru, kao i – ako je to tačno – hoće li partneri iz Evropske unije poštovati hrvatsku suverenost, jer Hrvatska most gradi na svom teritoriju”, poručio je Lovrinović.

Upitao je i hoće li ova Vlada reagovati ako gradnja mosta bude zamrznuta te kako će se postaviti u ovom slučaju.

“Pitamo se i ima li ovo veze s kineskim izvođačem, jer se most gradi EU sredstvima”, naveo je Lovrinović te upitao: “Što je diplomacija radila svih ovih godina?”

Zanima ga ima li i posjeta Bosni i Hercegovini predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović ikakve veze s ovim pismom Evropske komisije.

”Ako ona zna za to pismo, neka iz BiH odgovori je li ovo tačno što smo saznali. A ako ne zna ništa o tome, onda dobijamo još jednu potvrdu da se u Hrvatskoj vode najmanje dvije vanjske politike”, smatra Lovrinović.

U posljednjoj rečenici pisma, pisanog na engleskom jeziku, eksplicitno se sugerira Vladi Hrvatske da poduzme sve potrebne radnje kako bi prije izgradnje mosta riješila spor sa susjednom BiH.

Prevod posljednje rečenice u pismu doslovno glasi:

„Pozvao bih vas i vašu vladu da, u okviru dobrosusjedskih odnosa sa BiH, poduzmete sve potrebne radnje kako bi se riješile sve potencijalne postojeće nesuglasice, te da se u međuvremenu uzdržite od bilo kakvih koraka na implementaciji ovog projekta, koji bi mogli pravno i finansijski obavezivati Evropsku komisiju, ili dovesti do pokretanja sudskog spora sa trećim stranama“.