Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković: Nema osnove za tužbe logoraša iz BiH

plenkovic un333

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije sudio državama, nego pojedincima, stoga nema osnove za eventualne tužbe koje se najavljuju iz Bosne i Hercegovine, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Mi smo bili jasni, Haški sud je sudio pojedincima, nema odgovornosti država. To je sasvim jasna pozicija i to sam rekao i prije”, rekao je Plenković zamoljen da komentira najave udruga koje okupljaju bošnjačke žrtve rata da bi mogle tražiti odštetu za zatvaranje u logorima takozvane Herceg Bosne nakon pravomoćne presude u predmetu “Prlić i drugi” koja je utvrdila odgovornost Hrvatske za zločine nad muslimanskim stanovništvom na području Herceg Bosne tokom rata u BiH.

Plenković je također komentirao završetak istrage o raketiranju Banskih dvora 1991. godine. “Meni je žao što to ranije nije bilo dovršeno. Zahvaljujem svima koji su se angažirali da se počinitelji i nalogodavci napada na Banske dvore identificiraju”, rekao je Plenković, prenosi Hina.

Policija je kazneno prijavila šestoricu pripadnika bivše JNA za planiranje, organiziranje i napad na Banske dvore 7. oktobra 1991. i pokušaj ubistva visokih dužnosnika. U Banskim dvorima tada su bili prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, tadašnji predsjednik predsjedništva Jugoslavije Stjepan Mesić i jugoslavenski premijer Ante Marković. U napadu je poginula jedna osoba, četiri osobe su ranjene i napravljena je šteta od preko 35 miliona kuna.