Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer hrvatske

Plenković pohvalio Schmidtovu odluku, komentarisao i prijedlog da Komšić bude nepoželjan u Hrvatskoj

Zagreb: Premijer Andrej Plenković se nakon sjednice Vlade RH obratio medijima
19.05.2022., Zagreb - Nakon sjednice Vlade RH premijer Andrej Plenkovic dao je izjavu za medije Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Schmidtova odluka dokaz je kako je vladina politika ispravna, a ne pristup hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, smatra Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak kako je odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o promjeni izbornog zakona BiH “mudra” i u interesu bosanskohercegovačkih Hrvata, napomenuvši da u ovom trenutku Schmidt više od toga nije mogao napraviti.

“Mislim da je to mudra odluka, pravedna odluka koja je ne samo u interesu Hrvata u BiH nego i u interesu dobrog funkcioniranja na razini Federacije i predstavlja tek prvi korak u daljnjim razgovorima o promjenama izbornog zakona i osiguranja dugoročne ravnopravnosti u BiH”, kazao je novinarima Plenković nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a.

Hrvatski premijer je ponovio kako je izbor Komšića “nezdrava poruka za dobre odnose između konstitutivnih naroda, za međusobno povjerenje”, dodavši da je kandidatkinja HDZ-a Borjana Krišto “odnijela pobjedu kod hrvatskih glasača”.

Plenković je istaknuo kako se nije moglo očekivati da će taj problem biti riješen i da Schmidtova odluka predstavlja ono što se “maksimalno” u trenutnim okolnostima moglo postići.

“On to nije mogao mijenjati sada, mijenjao je ono što je mogao”, dodao je.

Schmidtova odluka dokaz je kako je vladina politika ispravna, a ne pristup hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, smatra Plenković.

Istaknuo je da je vlada “cijelo ovo vrijeme bila u komunikaciji sa Schmidtom” i to “kooperativno, suradno” uz “stalno tumačenje i s argumentima u fokusu”.

“Drago mi je da smo svojom politikom traženja partnera, saveznika, zagovaranja povratka povjerenja između Hrvata i Bošnjaka, zagovaranja BiH kao susjedne i prijateljske države, učinili maksimalne napore i da su doveli do rezultata”, kazao je Plenković.

S druge strane, pokazalo se da u “vanjskopolitičkim aktivnostima od vikanja, vrijeđanja, blokiranja i sličnih metoda koje je zagovarao primjerice Milanović, nema apsolutno nikakve koristi, može biti samo štete”.

“Usprkos njegovom vrijeđanju Schmidt je zahvaljujući argumentima koje smo mi podastrijeli o zaštiti Hrvata, donio u nedjelju ispravnu odluku i ona će olakšati formiranje vlasti”, dodao je.

Na pitanje o inicijativi opozicionog Mosta da se Željka Komšića proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj, Plenković je odgovorio da je ona “bez veze”.

“To su ljudi koji svo ovo vrijeme za Hrvate u BiH nisu učinili ništa – nula, zero. Jedino što žele neku vidljivost i kritiku vlade odnosno HDZ-a. Sada kada su teško poraženi jer ovo nisu očekivali onda su se odjednom ‘gle čuda’ sjetili ideje da se Komšića proglasi personom non grata”, dodao je, prenosi Hina