Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavni sud

Ponovo neustavan zakon koji sudijama i tužiocima u BiH osigurava plate?!

ustavni sud bih fena

Parlamentarna skupština BiH ignorisala već dvije presude Ustavnog suda po pitanje diskrinirajućeg zakona

Ustavni sud BiH ponovo je neustavnim proglasio Zakon o plaćama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH. I ne samo to, u novoj presudi koja ima još oštriju notu u odnosu na ranije, Ustavni sud BiH, kako se navodi, smatra ga apsolutno diskriminirajućim.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Naime, sutkinja Dragica Miletić obratila se Ustavnom sudu BiH s navodima da se prema stručnom osoblju u pravosudnim institucijama i dalje prave diskriminacija na način da im se ne isplaćuju naknade na ime odvojenog života.

Ustavni sud BiH uvažio je ovu apelaciju, te je konstatovao da je odlukama u-7/12 i U-29/13 već zaključio da je Zakon o plaćama i drugim naknadama diskriminacijski jer ne sadrži odredbe o pravu na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život i u odnosu na stručno osoblje u pravosudnim institucijama.

S tim u vezi, Ustavni sud primjećuje da je Parlamentarna skupština BiH, tek nekoliko godina nakon donošenja odluka, izmijenila ili dopunila Zakon o plaćama i drugim naknadama tako što je članom 16a. propisano pravo na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život samo sudijama i tužiocima.

Dalje navodi da Parlamentarna skupština BiH nije Ustavnom sudu dostavila odgovor na zahtjev u kojem bi objasnila ratio za nepropisivanje ove vrste naknade i za stručno osoblje u pravosudnim institucijama BiH.

-Ovo naročito zato što je Ustavni sud u navedenim odlukama već utvrdio diskriminaciju u odnosu na stručno osoblje u pravosuđu kada se radilo o istim naknadama kao i u osporenom zakonu. Ustavni sud ne može pronaći opravdanje za takvo različito postupanje, niti smatra da postoje razlozi koji bi mogli opravdati takvu razliku u tretmanu. Stoga, Ustavni sud smatra da je osporeni zakon diskriminirajući zato što ne propisuje pravo na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život za stručno osoblje u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine – navodi se u najnovijoj odluci Ustavnog suda BiH.

Štaviše konstatuje se da osporeni Zakon o plaćama i drugim naknadama krši načelo nezavisnosti pravosuđa kao osnovne garancije vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.