Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poplave u Tetovu načinile ogromnu materijalnu štetu

poplave makedonija (20)

Stanje nakon poplava u Tetovu i okolini se stabilizira. Problem sa snabdijevanjem električne energije i vode se postepeno riješava, put je prohodan, a još uvjek se traga za šestogodišnjom djevojčicom koja se vodi kao nestala, javlja Anadolu Agency (AA).

U izjavi za AA, zamjenik predsjednika mjesne zajednice tetovskog sela Šipkovica i predjednik Urgentnog štaba ovog sela Dašmir Sadiki, rekao je da se stanje polako stabilizira, ali da je ipak mještanima potrebna pomoć.

“Stanje nakon poplava se polako stabilizira. Još uvjek se traga za nestalom šestogodišnjom djevojčicom iz Šipkovice. Problem sa snabdijevanjem električne energije je riješen, čitavo selo sada je dobilo električnu energiju. Radi se na vodosnabdijevanju. To se sređuje i sada imamo i vode, što nije biio slučaj u prethodnim danima”, istakao je Sadiki.

Naglasio je da je put prohodan, ali radi boljeg organiziranja radova odlučeno je da vozila ne prolaze od 8 do 18 sati, kako bi se nesmetrano radilo na rasčišćavanju puta i saniranju šteta. Nakon naznačenog vremenskog perioda, automobili se mogu kretati slobodno.

“Aplelujemo da se poštuju naše instrukcije kako bi smo brže i efikasnije obavljalji radove. Za sada mještanima pogođenim poplavama je najpotrebnija odjeća, ćebad, spužve za spavanje i ostale osnovne namirnice kako bi izbjegli mještani mogli preživjeti“, izjavio je Sadiki

On je rekao da je u selu Šipkovica kao i u ostalim okolnim selima nevrijeme nanijelo veliku materijalnu štetu.

“Prema našim procjenama ovdje u našem selu Šipkovica znatno je oštećeno oko 30 kuća“, izjavio je Sadiki.

U poplavama u Tetovu i okolini, računajući i sinoć pronađeno tijelo 61-godišnje muške osobe iz tetovskog sela Lisec, život je izgubilo pet osoba, a jedna šestogodišnja djevojčica iz Šipkovice vodi se kao nestala.

Vlada Republike Makedonije, prije dva dana na vanrednoj sjednici je donijela odluku da sa po 500 eura pomogne pogođenim porodicama u Tetovu.

Općini Gostivar, Kumanovo, skopska općina Čair, grad Skoplje, Fudbalska federacija Republike Makedonije i nekoliko javnih institucija materijalno su također pomogli Tetovski region koji su zahvatile poplave.

Podršku i spremnost za pomoć jučer su izrazili članovi turske delegacije koju su sačinjavali: koordinator Turske agencije za međunarodnu suradnju i koordinaciju (TIKA) u Skoplju Teoman Tiryaki, zamjenik ambasadora Republike Turske u Skoplju Sinan Ertay i predsjednik Saveza turskih nevladinih organizacija u Makedoniji – MATUSITEB Tahsin Ibrahim.