Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruska posla

Putin sada traži da se rat u Ukrajini završi. Stoltenberg: Ovo nije mirovni prijedlog

putin stoltenberg
Foto: Pixsell

U trećoj godini rata, Rusija kontrolira gotovo petinu ukrajinskog teritorija. Ukrajina kaže da se mir može temeljiti samo na potpunom povlačenju ruskih snaga i obnovi ukrajinskog teritorijalnog integriteta

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da će Rusija prekinuti vatru i pristupiti mirovnim pregovorima ako Ukrajina odustane od svojih ambicija da postane dio NATO-a i povuče svoje snage iz četiri ukrajinske regije na koje Moskva polaže pravo.

Uoči mirovne konferencije u Švicarskoj na koju Rusija nije pozvana, Putin je naveo niz uvjeta koji su u potpunoj suprotnosti s uvjetima koje postavlja Ukrajina.

-Uslovi su vrlo jednostavni, rekao je Putin, navodeći potpuno povlačenje ukrajinskih snaga sa cijelog teritorija regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Garantuje sigurno povlačenje jedinica

-Čim u Kijevu izjave da su spremni na takvu odluku i započnu stvarno povlačenje snaga iz ovih regija, i također službeno objave da odustaju od svojih planova za ulazak u NATO, s naše strane, odmah, doslovno iste minute slijedi komanda za prekid vatre i početak pregovora, rekao je.

-Ponavljam, učinit ćemo to odmah. Naravno, istodobno ćemo jamčiti nesmetano i sigurno povlačenje ukrajinskih jedinica i formacija.

U trećoj godini rata, Rusija kontrolira gotovo petinu ukrajinske teritorije. Ukrajina kaže da se mir može temeljiti samo na potpunom povlačenju ruskih snaga i obnovi ukrajinskog teritorijalnog integriteta.

Očekuje se da će se za vikend na summitu u Švicarskoj, na kojem će sudjelovati predstavnici više od 90 država i organizacija, izbjegavati teritorijalna pitanja i da će se umjesto toga usredotočiti na pitanja kao što su sigurnost opskrbe hranom i nuklearna sigurnost u Ukrajini.

Kremlj je rekao da će skup biti „uzaludan“ bez predstavnika Rusije.

Reagovao i Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da bi prihvatanje prijedloga ruskog predsjednika Vladimira Putina o uslovima za postizanje mirovnog sporazuma sa Ukrajinom značilo da će Moskva ispuniti svoje ratne ciljeve.

-Ovo je prijedlog koji zapravo znači da Rusija treba da ostvari svoje ciljeve ratnih igara očekujući da Ukrajina treba da se odrekne znatno više zemlje nego što je Rusija do sada mogla zauzeti. Dakle, ovo nije mirovni prijedlog, rekao je on na sastanku konferencija za novinare nakon sastanka ministara odbrane NATO-a.

Šef NATO-a je više puta rekao da alijansa ne može odlučivati ​​za Ukrajinu o prihvatljivim uslovima za okončanje sukoba.