Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NUNS

Raspisan konkurs za regionalnu novinarsku nagradu “Gordana Suša”

Gordana Suša
FOTO: NUNS
Gordana Suša

Regionalna novinarska nagrada za televizijsko novinarstvo “Gordana Suša“ za 2023. godinu bit će dodijeljena 2. februara 2024.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) raspisalo je konkurs za regionalnu novinarsku nagradu “Gordana Suša” za televizijsko novinarstvo za 2023. godinu, u znak sjećanja na jednu od najuglednijih novinarki s prostora bivše Jugoslavije.

Gordana Suša preminula je 2021., nagrada se dodjeljuje drugi put, a prvi dobitnik za 2022. bio je novinar Nove TV iz Zagreba Hrvoje Krešić.

Nagradu “Gordana Suša“ NUNS dodjeljuje novinarkama i novinarima s prostora bivše Jugoslavije. Dodjeljuje se “za iznimna dostignuća u televizijskom novinarstvu, neovisno, profesionalno i odgovorno novinarstvo”, koje “predstavlja i uvažava interese i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, vjerski ili rodni identitet”, te za “razumijevanje, saradnju, uzajamno poštovanje i solidarnost između novinara, medija i medijskih asocijacija na prostoru bivše Jugoslavije”, objavio je NUNS, prenosi Hina.

Kandidate za nagradu mogu nominirati kolege, redakcije, udruge i neformalne grupe, te članovi žirija, a prijava podrazumijeva obrazloženje nominacije, poveznice na video priloge ili snimljene materijale na materinskom jeziku.

Rok za nominaciju je 12. januara 2024., a odluku o dodjeli nagrade donijet će stručni žiri koji čine novinari i medijski stručnjaci iz regije.

Formular za prijavu dostupan je na mrežnoj adresi   https://forms.gle/4z39y1Ppp7H3kesD9 ili na e-mail: program@nuns.rs

Regionalna novinarska nagrada za televizijsko novinarstvo “Gordana Suša“ za 2023. godinu bit će dodijeljena 2. februara 2024.

Nagrada “Gordana Suša“ utemeljena je s ciljem da sačuva sjećanje na jednu od najboljih srpskih i jugoslavenskih televizijskih novinarki i da podrži ideje za koje se beskompromisno borila tokom cijele karijere: bezuslovan profesionalni i fer odnos u izvještavanju, medijske slobode i ljudska prava, toleranciju među svim nacionalnim i društvenim grupama, antiratni aktivizam, te borbu za profesionalne standarde i sigurnost i poštivanje novinara,  saopćio je NUNS.